Salatoppskrifter
Lett og friskt, velsmakende og mettende – og alltid sunt. Salat kan være så mye forskjellig. Fra friske sommersalater til varme vintervarianter, vi har masse lekre ideer som kan inspirere deg!

DE BESTE SALATIDEENE
Hvis du trodde at salat bare var grønne blader med dressing, må du tro om igjen! Enten som en sunn lunsj på farten, tilbehør til grillretten eller som festsnacks – salat er alltid en sikker vinner. Noen ganger lett, andre ganger mettende. Sesongbaserte høydepunkter eller regionale klassikere – vi har masse ferske ideer, inkludert matchende sauser og dipp, slik at du kan kose deg med salat året rundt. Ja, salat smaker deilig også om vinteren – særlig som et varmt høydepunkt. Se selv!
SALATER TIL GRILLRETTER
Sprø, godt krydret og med akkurat passe snert – helt ideell til pølser, biff og mer! Hva med en potetsalat toppet med frityrstekt kapers, eller grønnsaks- og fetasalat med røykfylt aroma, for eksempel? Disse salatene kan gjerne lages på forhånd, og de passer også kjempegodt som mellommåltid.
FESTSALATER
Skal du lage mat til et helt festfolk? Her finner du salatideer som vil gjøre deg til selskapets midtpunkt. De går raskt å tilberede i større mengder og er sikre vinnere – for eksempel vår deilige varme kylling- og gresskarsalat.
SOMMERSALATER
På varme dager gjør det seg med en sprø og forfriskende godbit. Sjekk ut våre forslag, som feta- og bærsalat med sukkermais, slik at du kan nyte sommerens deilige smaker.
VINTERSALATER
Overraskelse! Salat smaker godt selv i den kalde årstiden – særlig når serveres varm. Sjekk vår salat med stekte grønnsaker og valnøtter. Oppdag vinteren som din nye salatsesong!
SALATER FOR VEKTNEDGANG
Oppmerksom eller bevisst spising vil ofte si at man velger en salat. Men med våre oppskrifter føler du ikke at du går glipp av noe. Prøv for eksempel vår mango- og gulrotsalat – den er bra både for figuren og humøret!
SALATENS HØYDEPUNKTER
Sprøtt, friskt og sunt – salater setter sin egen spiss på alle årstider. Og best av alt: uansett årstid kan du alltid kle de grønne bladene opp med spennende høydepunkter. Er det ikke herlig med så mye variasjon?
- Vår
- Asparges, reddik, jordbær, spiselige blomster som fioler og ramsløk
- Sommer
- Agurk, vannmelon, squash, roseblader, lavendel, forfriskende sitrondressinger
- Høst
- Gresskar, rødbeter, bacon, røkt tofu, valnøtter, epler, pærer
- Vinter
- Grønnkål, purreløk, poteter, sikori, radicchio, appelsiner
SALATTYPENE OG DERES ÅRSTIDER
Grønn bladsalat er selve klassikeren. Men i landet vårt er det mange alternativer tilgjengelige året rundt. Her ser du ti av de viktigste og det som gjør dem så uimotståelige.
- Babyspinat
Teknisk sett er babyspinat en bladgrønnsak som høstes tidlig, mens bladene fremdeles er vevre. Den har en mild, nøtteaktig smak og er rik på jern og folsyre. Sesong: juli–september
- Sikori
Sikori er en typisk vintergrønnsak med faste, lysegule blader og en noe bitter smak. Den er veldig rik på vitaminer og bra for fordøyelsen. Sesong: oktober–april
- Ekebladsalat
Ekebladsalat har en mild, nøtteaktig smak og hører til endivefamilien. Bladene er veldig tynne og vevre, så det er best å kjøpe den fersk og bruke den med en gang. Sesong: mai–oktober
- Isbergsalat
Isbergsalat er sprø, mild og har nøytral smak. Den har lang holdbarhetstid. Sesong: juni–oktober
- Friséesalat
Friséesalat tilhører sikorifamilien og har en fyldig, bitter smak. Den passer godt sammen med andre salattyper. Sesong: mai–oktober
- Feldsalat
Feldsalat, også kalt vårsalat, har en mild og svakt nøtteaktig smak. Den er rik på C-vitamin, jern og folsyre. Sesong: oktober–april
- Hodesalat
Med sin milde, nøtteaktige smak er hodesalat en ekte allrounder. De ytterste bladene er grønne og myke, mens kjernen er lett og sprø. Sesong: mai–oktober
- Rød lollo
Rød lollo er saftig, aromatisk og med en lett bitter smak. Med sine krusete blader egner den seg også godt til pynt. Sesong: mai–oktober
- Radicchio rosso
Radicchio rosso er en type sikori med en distinkt bitter smak. Den inneholder kalium, kalsium og folsyre. Sesong: juli–november
- Ruccola
- Ruccola har en kraftig, pepperlignende smak. De mørkegrønne bladene er rike på C-vitamin, kalsium og jern. Sesong: april–september
HJEMMELAGET SALATDRESSING PÅ 1-2-3
En salat er aldri bedre enn sin dressing. Lær hvordan du kan røre sammen en enkel vinaigrette som du kan lage stadig flere variasjoner av. Når du eksperimenterer med ulike oljer og eddiktyper, kan du enkelt gi dressingen din en ny vri.
Hvorfor ikke prøve valnøttolje med fruktig bringebæreddik? Det er en super kombinasjon! For et mer sommerlig preg kan du bytte ut eddiken med sitronsaft eller limesaft – selv om det strengt tatt ikke er en vinaigrette da.
Protips: en skvett Kikkoman Soyasaus piffer opp smaken, uansett hvilken dressing du lager.
Slik kan du lage en lekker vinaigrette i tre enkle steg:
- Bland 3 deler olje og 1 del eddik i en bolle eller et glass med lokk.
- Tilsett en teskje sennep, en klype salt og litt pepper.
- Rør om eller rist godt. Hvis du vil, kan du også røre inn litt honning eller urter – vips, dressingen er klar til bruk!