Den ekte soyasausen har en lang historie
I begynnelsen handlet ikke soyasaus først og fremst om smak. Både i Østen og Vesten lette folk i århundrer etter bedre måter å konservere mat på. Etter hvert oppdaget de at salt ikke bare bevarer, men forbedrer smaken.
I det gamle Kina var konserverte matvarer og det tilhørende krydderet kjent som jiang – muligens forløperen til det vi nå kjenner som soyasaus. Ulike typer jiang ble laget av kjøtt, sjømat, grønnsaker og korn. Av disse råvarene var korn det lettest tilgjengelige og mest håndterbare, så jiang laget av soyabønner og hvete gjennomgikk en stadig raskere utvikling. Prosessen med å lage «korn-jiang» spredte seg etter hvert fra Kina til Japan og andre naboland. Dagens soyasaus sies å stamme fra dette krydderet.
Etter at jiang kom til Japan, tok utviklingen og behandlingen en NY vending. Midt på 1600-tallet var fremstillingsprosessen av naturlig brygget soyasaus etablert og begynte å spre seg over hele landet.
Oppdag mer