Slik brygges den perfekte soyasausen

På 1600-tallet ble soyasaus fremstilt manuelt, noe som var et svært vanskelig arbeid. I dag produseres soyasaus i høyst automatiserte anlegg ved hjelp av banebrytende teknologi – likevel har den naturlige bryggingens kjerneprosess vært uendret i århundrer. Den perfekte soyasausen brygges i 5 trinn.

1.
Forberedelse av ingrediensene

Kikkoman Naturlig Brygget Soyasaus lages av bare fire enkle og nøye utvalgte ingredienser: soyabønner, hvete, salt og vann.

Soyabønnene bløtlegges i vann i en lengre periode og dampkokes deretter ved høye temperaturer. Hveten ristes ved høye temperaturer og knuses deretter av valser for å lette gjæringsprosessen. Saltet løses i vann.

2.
Koji lages

Helt siden starten har Kikkoman brukt sin originale Kikkoman Aspergillus, en type sopp, til å dyrke koji-mugg. Koji-mugg er en av de viktigste bestanddelene når man lager soyasaus. Den spiller en viktig rolle i ingrediensenes gjæringsprosess, som igjen er nøkkelen til soyasausens smak.

Kikkomans Aspergillus blandes med prosesserte soyabønner og hvete, og flyttes deretter til et anlegg med det optimale miljøet for dyrking av koji-mugg. Denne tre dager lange prosessen resulterer i fremstillingen av shoyu koji – den essensielle basen til soyasaus.

3.
Gjæring og modning av moromi

Shoyu koji legges i en tank og blandes med saltvannsløsningen. Denne blandingen kalles moromi, en slags mos, som så gjærer og modnes i tanken. Dette tar flere måneder. Ulike prosesser finner sted i tanken, inkludert melkesyregjæring, alkoholgjæring og organisk syregjæring, som alle gir moromi den rike smaken, aromaen og fargen som er unik for Kikkoman soyasaus.

4.
Pressing og raffinering

Soyasaus presses fra modnet moromi - ekstraktet kalles «rå soyasaus». Under pressingen helles moromien i et spesielt apparat og siles gjennom flere lag med stoff, der hvert lag er brettet tre ganger. Etter at soyasausen har strømmet ut av moromien kun ved hjelp av tyngdekraften, presses moromien mekanisk i en jevn og langsom prosess som varer i omtrent ti timer. Slik fremstilles klar soyasaus.

Rå soyasaus blir liggende i en klaringstank i tre–fire dager slik at den spaltes i de ulike komponentene. Olje flyter til overflaten, og sediment legger seg på bunnen. Den klarede soyasausen sendes deretter gjennom et damprør hvor den varmes opp. Denne prosessen stopper også enzymenes aktivitet slik at kvaliteten på soyasausen stabiliseres, og den justerer både farge, smak og aroma.

5.
Emballering

Den oppvarmede soyasausen tappes automatisk på flasker. Kikkoman sørger for grundige kvalitetskontroller og inspeksjoner i alle ledd av soyasausproduksjonen for å sikre at den holder høyeste standard. Inspektører analyserer ingrediensene og sjekker soyasausens farge, smak og aroma. Kikkomans strenge kvalitetskontrollsystem gjør det mulig å opprettholde den konsistente og enestående kvaliteten på sausene.

Kun soyasaus som har bestått alle nødvendige inspeksjoner, slippes på markedet.

Oppdag mer

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.