Wokoppskrifter
Woken er et fast redskap på alle asiatiske kjøkkener – og med god grunn! Den er utrolig allsidig og kan også brukes som kasserolle, stekepanne og frityrkoker. Oppdag hvordan du kan trylle frem lekre wokretter med disse tipsene og oppskriftene.

DE BESTE WOKRETTENE
Wokpannen ble oppfunnet i Kina for å redusere koketider og spare dyrebart brensel. Wokens viktigste kjennetegn er bunnen. Den distinkte formen gjør at den blir svært varm, noe som fører til ultrakjapp tilberedning. Grønnsakene holder seg ekstra sprø, kjøttet kan brunes til perfeksjon, og fisken blir akkurat slik den skal være. Praktisk: du kan enkelt holde ingrediensene varme ved å skyve dem opp langs wokens sider.
Enten det er røresteking, koking, fritering, dampkoking eller røyking – woken fikser alt. La deg inspirere av vårt utvalg wokideer.
ASIATISKE WOKOPPSKRIFTER
Vil du ha autentiske smaker? Hva med kinesiske kjøttboller eller teriyakireker med mun-sopp? Oppdag wokretter som tilberedes og elskes over hele Asia. Kjempelekkert!
HVILKE TYPER KJØTT OG GRØNNSAKER PASSER BEST I WOKEN?
Wokens store fortrinn er dens allsidighet – alt du har lyst på, kan du lage i den. Vårt tips: følg riktig rekkefølge, så er du helt sikker på at maten blir tilberedt til perfeksjon.
Vårt forslag:
- Begynn med harde grønnsaker (som gulrøtter eller brokkoli)
- Fortsett med middels harde grønnsaker (paprika, sopp, etc.)
- Myke eller vannholdige grønnsaker øverst (pak choy, tomat, spinat, etc.)
- Tilsett kjøtt sammen med de middels harde grønnsakene.
- Tilsett alltid fisk mot slutten så den ikke blir overkokt.
SLIK WOKKER DU MED BEST RESULTAT
Wokking, eller røresteking, er lett – så lenge du husker på noen enke regler. Her er våre tips til hvordan du kan gjøre enhver wokrett til en suksess.
- Varm opp wokpannen før du har ingrediensene oppi
- Bruk oljer som tåler sterk varme (f.eks. sesam-, peanøtt- eller kokosolje)
- Overfyll aldri woken, ellers blir temperaturen for lav
- Hold ingrediensene i bevegelse slik at de ikke svis
- Ikke tilsett sauser eller kryddere før mot slutten
- For retter som trenger en langsommere tilberedningsprosess, må du alltid deglasere med væske og la det småkoke på lav varme
HVORDAN TAR JEG VARE PÅ WOKEN MIN?
En wok er vanligvis et veldig slitesterkt kjøkkenredskap. Hvis du følger våre vedlikeholdstips, vil du nyte godt av den i mange år.
- Før du bruker en wok i støpejern, bør du vaske den med vann og oppvaskmiddel, deretter tørke den tørre pannen med oljet tørkepapir for å forhindre rust
- Legg woken i vann og oppvaskmiddel rett etter bruk
- Unngå å bruke stålull for å rense woken, men tørk den med olje etter hver bruk
- Woker med belegg kan rengjøres på vanlig måte, men unngå å sette dem i oppvaskmaskinen