Kikkomans historie

Kikkomans historie går tilbake til 1600-tallet, da forfedrene til Mogi-familien i den japanske byen Noda begynte å produsere den mørkebrune kryddersausen av soya, hvete, vann og salt.

Byens gunstige beliggenhet ved bredden av elven Edo gav enkel tilgang på råvarer og hurtige leveranser til den raskt voksende byen Edo, som i dag heter Tokyo. Senere oppdaget nederlandske handelsmenn «det svarte gullet» og brakte det til Europa. Kikkoman ble snart godt etablert på det europeiske markedet, hvor det mottok viktige priser på verdensutstillingene i Wien i 1873 og Amsterdam i 1883.

Kikkoman grunnlegges

I 1917 grunnla familiene Mogi og Takanashi selskapet Noda Shoyu Co. Ltd. Firmanavnet ble endret til Kikkoman Shoyu Co. Ltd. i 1964 og til Kikkoman Corporation i 1980. Selve navnet Kikkoman har en spesiell betydning – lær mer om historien bak.

I dag er Kikkoman verdensledende på markedet for soyasaus, og sausens unike og fyldige smak er verdsatt i mer enn 100 land over hele verden. Og ikke nok med det - Kikkoman er også den offisielle leverandøren til det japanske keiserhoffet.

Hallo, verden!

Imidlertid var det først etter andre verdenskrig at Kikkoman for alvor utvidet sin virksomhet i utlandet. Etter krigen bodde okkupasjonsstyrker, journalister og andre utlendinger i Japan. De ble kjent med japansk mat og bruken av soyasaus, og dermed så Kikkoman et stort potensial i oversjøisk ekspansjon.

I 1957 åpnet Kikkoman sin første utenlandske salgsbase i San Francisco, USA. For å møte den stadig økende etterspørselen bygde Kikkoman deretter sitt første utenlandske produksjonsanlegg i USA i 1972. Etter suksessen på det amerikanske markedet begynte Kikkoman å etablere produksjons- og salgsnettverk over hele verden.

Velkommen til Europa

I 1973 etablerte Kikkoman seg i Europa, og de valgte å åpne sin første japanske restaurant i Düsseldorf, Tyskland. Her kunne kundene se maten bli tilberedt rett foran seg, lukte og smake på hvor godt soyasaus passer til kjøtt og lokale matvarer, samt lære hvordan man bruker soyasaus hjemme. Som i USA ble salget stimulert ved at kundene kunne prøvesmake i butikken og ble gitt oppskrifter med soyasaus. Den resulterende veksten i salget ble først og fremst drevet av etterspørselen i Tyskland.

Gjennom tallrike smaksprøver i dagligvarehandelen økte distribusjonen av Kikkoman i Tyskland og over hele Europa. Siden den gang har samlingen oppskrifter med japansk soyasaus blitt stadig større og har tilpasset seg dagens mattrender samt både glutenfritt og vegansk kosthold.

I oktober 1997 åpnet Kikkoman det første europeiske produksjonsanlegget i Hoogezand-Sappemeer, Nederland, for å møte økende etterspørsel etter soyasaus i Europa. Dette anlegget produserer fortsatt Kikkoman-sauser for hele det europeiske markedet.

Oppdag mer

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.