Spennende kålsorter og hva du kan gjøre med dem

07. oktober 2024

Kål er vinter. Kål er tradisjonell matlaging. Men nå er kål kommet på moten igjen. Og det er gode grunner til det! Det er sunt, kalorifattig og svært allsidig takket være de mange sortene og oppskriftsideene! Se selv hva disse kraftplantene har å tilby.

Sunt og allsidig: alt du trenger å vite om kål

Mange typer kål er hjemmehørende i regionen der de dyrkes, og fås kun når de er i sesong. De er alle kalorifattige, billige og lette å lagre. De inneholder også masse vitaminer og mineraler, samt sunne bitterstoffer. Mens kål tidligere ble regnet som en typisk vintergrønnsak, er for eksempel brokkoli og blomkål ekte sommerfavoritter. Og rød- og hvitkål er i sesong året rundt.

Kåltyper – like mangfoldige som oppskriftene

Noen kålsorter smaker best når de har kokt lenge, mens andre passer ypperlig også som rå grønnsaker. Her er et utvalg viktige kåltyper og deres kjennetegn.

Rosenkål

En tradisjonell vinterkål som først modnes fullt ut når den utsettes for frost. Den roseaktige formen på hodene har gitt dem navnet rosenkål, og i Norge er de i sesong fra august til januar. De kan tilberedes på den tradisjonelle måten som en grønnsak, bakes eller til og med serveres som salat. Vårt tips: server dem stekt og lett karamellisert fra stekeovnen – da overbeviser de selv de best innbitte kålskeptikerne!

Rødkål

Tyskland er et av landene der rødkål umiddelbart vekker assosiasjoner til gåsestek og raspeballer – en novemberspesialitet der rødkål er selve vinterkålen! Den tilhører de runde kålvariantene og kan oppbevares i kjøleskap i opptil 3 uker. Den passer perfekt til koking, for eksempel i den klassiske kombinasjonen med epler, og kan også fryses. Men den smaker også nydelig som en forfriskende rå ingrediens i salater eller rispapirruller om sommeren.

Hvitkål

Hvitkål er en typisk høst/vintervariant og kan oppbevares i kjøleskap i cirka to uker. Siden den er så rik på vitaminer, gjør den seg veldig godt i årets mørkeste måneder. Surkål laget av hvitkål er en ekte klassiker. Men den smaker like godt i gryteretter med kjøttdeig eller som en kremete kålrett med kjøtt og poteter.

Spisskål

Spisskål er i slekt med hvitkål, men er litt mindre og med mildere smak. Den får navnet fra sin spesielle form. For mange er spisskål lettere å fordøye og rask å lage. Det er bare å grovhakke den og steke den i litt olje – herlig! Men den kan også brukes til surkål og er en perfekt base for coleslaw.

Savoykål

I Norge er denne kålsorten vanligvis i sesong fra juli til januar. Den har skrukkete blader som gir mye smak, men den må vaskes godt før den kokes. Den passer ypperlig til kålruletter og i supper, og i rå form som en herlig knasende ingrediens i salater.

Brokkoli

Brokkoli er nært beslektet med blomkål, og i Norge er den i sesong fra juni til oktober. Den er full av C-vitamin og folsyre og holder seg fersk i kjøleskapet i opptil 4 dager. Ovnsstekt brokkoli er et utmerket tilbehør i asiatiske retter, biff eller supper. I Japan finnes det en spesiell variant kjent som bimi, som er en krysning mellom kinakål og brokkoli.

Grønnkål

Spis den eller la være! Denne vinterklassikeren fra Nord-Tyskland kan rose seg av sine berømte kålturer – ekskursjoner i høstlandskapet som avsluttes med mettende lokale retter som pinkelpølse med grønnkål. Denne grønnsaken er svært robust og trenger lang koketid. Likevel er grønnkål nå blitt veldig populær som ingrediens i smoothie eller i form av sprø grønnkålchips. Den er også kalorifattig og full av vitaminer!

Blomkål

En spesielt mild kåltype. Den norske sesongen varer fra juli til oktober, men den smørgule til snøhvite blomkålen importeres hele året og er en allrounder på ethvert kjøkken. Den kan kokes, raspes, blansjeres eller stekes i ovnen, brukes som salat eller grønnsak – tilberedningsmulighetene er nærmest uendelige. Dens grønne lillebror er romanesco, som er enda mildere og har en litt nøtteaktig smak.

Kinakål

I botanisk forstand er denne kålen en krysing mellom en nepe og pak choy. Som navnet antyder, kommer den fra Asia og ble kjent i Europa så sent som på 1900-tallet. Siden den egner seg så godt til lagring, får du tak i den hele året. Den norske sesongen er fra mai til januar. Enten den kokes, stekes eller spises rå, gir den en herlig krønsj i enhver rett. Kinakål er hovedingrediensen i den nå svært populære koreanske retten kimchi.

Ny måter å lage mat med kål på

Klassikere som fin rødkål, pikant surkål eller frisk hvitkålsalat smaker nydelig i seg selv, men hvorfor ikke utforske nye kulinariske sider ved disse grønnsakene? Kanskje begynne med noen sprø blomkålsbiter i syrlig teriyakisaus. Vegansk fingermat på sitt beste! Eller okonomiyaki – pannekaker laget av hvitkål. Hjemmelagde grønnkålchips er trendy som snacks og kan lages i en fei. Som du ser, har kålen mye mer å by på! Det er bare å bli inspirert av våre ideer. God appetitt!

Enda mer inspirasjon til deilige kålretter

Oppskriftsinspirasjon

Gå aldri glipp av noe igjen!

Spennende informasjon, herlige oppskrifter og flotte konkurranser

Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.

Interessert i spennende informasjon, herlige oppskrifter og flotte konkurranser?

Til nyhetsbrevet