Ulike typer soyasaus
Vi vet at det finnes mange soyasauser der ute, men det er stor forskjell på dem, og både kjendiskokker og matskribenter er opptatt av å påpeke forskjellen mellom kinesiske og japanske sauser.
Kinesiske soyasauser finnes i både lyse og mørke varianter. Noen er kjemisk fremstilt, andre er bare delvis brygget. Bryggingen skjer vanligvis uten gjær i bare noen uker, i motsetning til japanske soyasauser, som er brygget med spesialdyrket gjær i mange måneder. Karamellfarge (E150) tilsettes ofte kinesisk soya for å skape dens karakteristiske kraftige, mørke utseende. Mange inneholder også tilsatt sukker, mononatriumglutamat og konserveringsmidler, som kan gi en kunstig smak og sirupsaktig konsistens. Kjemisk fremstilt soyasaus har ofte en veldig fremtredende smak. Bare noen dråper for mye, så er retten ødelagt!
I Japan, Kikkomans hjemland, er kjemisk fremstilt soyasaus tabu. Den japanske soyasausen, iblant kalt «shoyu», har jevnt over lavere saltinnhold og inkluderer ristet hvete i oppskriften. Dette forbedrer ikke bare smaken og aromaen, men også sausens farge. Vårt råd er at du alltid ser på etiketten før du kjøper. Jo færre ingredienser, jo bedre!
Oppdag mer