Ulike typer soyasaus

Vi vet at det finnes mange soyasauser der ute, men det er stor forskjell på dem, og både kjendiskokker og matskribenter er opptatt av å påpeke forskjellen mellom kinesiske og japanske sauser.

Kinesiske soyasauser finnes i både lyse og mørke varianter. Noen er kjemisk fremstilt, andre er bare delvis brygget. Bryggingen skjer vanligvis uten gjær i bare noen uker, i motsetning til japanske soyasauser, som er brygget med spesialdyrket gjær i mange måneder. Karamellfarge (E150) tilsettes ofte kinesisk soya for å skape dens karakteristiske kraftige, mørke utseende. Mange inneholder også tilsatt sukker, mononatriumglutamat og konserveringsmidler, som kan gi en kunstig smak og sirupsaktig konsistens. Kjemisk fremstilt soyasaus har ofte en veldig fremtredende smak. Bare noen dråper for mye, så er retten ødelagt!

I Japan, Kikkomans hjemland, er kjemisk fremstilt soyasaus tabu. Den japanske soyasausen, iblant kalt «shoyu», har jevnt over lavere saltinnhold og inkluderer ristet hvete i oppskriften. Dette forbedrer ikke bare smaken og aromaen, men også sausens farge. Vårt råd er at du alltid ser på etiketten før du kjøper. Jo færre ingredienser, jo bedre!

Se forskjellen

Den fantastiske fargen som er unik for japansk soyasaus, er resultatet av «Maillard-reaksjonen», som starter to eller tre måneder etter at bryggingen har begynt. I denne reaksjonen kombineres glukose og andre sukkerarter med aminosyrer for å produsere et brunt pigment kalt melanoidin, som gir soyasaus den fine, rødbrune fargen.

Vår natuelig bryggede Kikkoman Soyasaus serveres i sin ikoniske dispenser. Etter at den ble designet i 1961, har 150 ml-flasken blitt så populær og velkjent at den har beholdt sin form frem til i dag, med all den elegansen og moderniteten som gjør den så iøynefallende.

Lukt forskjellen

I løpet av den flere måneder lange bryggeprosessen produseres omtrent 300 forskjellige aromakomponenter, inkludert blomster, frukt, whisky og kaffe. Til sammen skaper de den eksepsjonelle og særegne aromaen som kun finnes i soyasaus.

Duften av stekt soyasaus stimulerer appetitten. Det er denne aromaen som har gjort Kikkoman Naturlig Brygget Soyasaus til det foretrukne krydderet rundt om i verden. Soyasaus som ikke er naturlig brygget, har en veldig intens lukt med kjemiske overtoner.

Smak forskjellen

I Japan har soyasaus blitt verdsatt som en uunnværlig del av det japanske kjøkkenet i flere århundrer. Det skyldes den harmoniske kombinasjonen av de fem grunnsmakene - søtt, surt, salt, bittert og umami – og den subtile balansen mellom dem som gir soyasausen dens herlige smak.

Prøv noen dråper Kikkoman Naturlig Brygget Soyasaus, og du vil umiddelbart kjenne at den har en rik, kompleks aroma og en deilig, fyldig smak. Kikkoman Naturlig Brygget Soyasaus beriker matens naturlige smak uten å maskere den. Kjemisk fremstilt soyasaus har derimot en salt, fremtredende og kunstig smak.

Føl forskjellen

Forskjellen i soyasausenes viskositet er også merkbar. Kikkoman Naturlig Brygget Soyasaus er lett å virvle rundt i en liten bolle, noe som gjør at aromaen stiger opp, mens en kjemisk fremstilt soyasaus er vanskelig å virvle rundt.

Gjør spisepinnetesten!

Finn ut selv hvordan konsistensen på en god soyasaus bør være. Dypp en spisepinne i to ulike soyasauser. Mørkfarget, kjemisk fremstilt soyasaus danner en tykk dråpe i enden av spisepinnen. Kikkoman Naturlig Brygget Soyasaus fester seg derimot nesten ikke til spisepinnen. Det er et tydelig tegn på kvalitet.

Oppdag mer

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.