Soyasaus til frokost? Klart det!

22. März 2024

Enten man er morgenfugl eller morgengretten – de fleste er glad i en god frokost. For noen er det en uunnværlig start på dagen; for andre holder det med en kjapp matbit. Noen liker frokosten salt, andre liker den søt. Den kan være varm eller kald, enkel eller overdådig. Mulighetene er nesten uendelige.

Så hvor står du? Er du glad i den tradisjonelle frokosten, eller vil du prøve helt nye varianter som er både sunne og unike? I så fall, la Kikkoman inspirere deg!

Fargerike frokostvarianter

I vår tid skal alt gå så fort, og selv om dagens første måltid har mistet sin store betydning for mange, har det kommet langt flere varianter man kan prøve ut. Påvirkning fra hele verden, brunsjtilbud på kafeene og populære mattrender spiller alle en rolle. Alt peker imidlertid mot det samme: Hvorfor nøye seg med det vanlige når det gjelder frokost? Enten det er snakk om tradisjonell mat eller noe mer personlig, er det viktigste å gjøre måltidet interessant. 

Den som tar en titt ut av sin egen bakgård, vil finne en verden av uendelige smaker som venter på å bli oppdaget. I Brasil er det populært å starte dagen med kake og frukt, mens i Frankrike er det en tradisjon å dyppe croissanter i café au lait; i England er det bacon, pølser, bønner og stekt egg som dominerer; og i Costa Rica blandes bønner med ris. I Japan består en typisk favorittfrokost av misosuppe, ris, syltede grønnsaker, rå egg eller eggeretter og grillet fisk. Og som du sikkert kan tenke deg, spiller soyasaus en viktig rolle i smaksopplevelsen. Begynner du å bli sulten nå? Her er noen frokostforslag utenom det vanlige: 

Lyst på noe søtt basert på supermaten kakao og bringebær? Da kan vi anbefale denne fristende risdesserten: Rispudding med sjokolade og bringebærsaus. 

Hva med å erstatte eggerøre med tofu som et vegansk frokostalternativ? Denne smakfulle, knasende toasten gjør deg sulten på mer: Toast med tofurøre. 

For en asiatisk frokost på farten, prøv denne herlige godbiten: Bao buns fylt med sopp og grønnsaker. 

Salte pannekaker med kremet mozzarella og røkt skinke passer perfekt på søndagsbrunsjen: Dutch baby med burrata og parmaskinke. 

Kickstart dagen med en energiboost

Mange ernæringsfysiologer anser frokosten som dagens viktigste måltid. Historisk sett var dette absolutt tilfelle fordi fysisk tungt arbeid krevde mye energi om morgenen. Men selv de som tilbringer dagen på kontoret, trenger de viktige næringsstoffene og den økte ytelsen og konsentrasjonen som en god frokost gir. Dessuten er stoffskiftet mest aktivt mellom 6 og 9 om morgenen. Derfor er det lurt å spise mat av høy kvalitet i dette tidsrommet for å få en god start på dagen. 

Hvordan ser en god frokost ut?

Hvis du sikter mot en diett som er så næringsrik og variert som mulig, kan du oppnå dette på en enkel og smakfull måte med dagens første måltid. 

For eksempel metter fullkornsrundstykker mye lenger, og de inneholder flere næringsstoffer enn hvitt bakverk. Fettfattige og proteinrike produkter som yoghurt, kremost, cottage cheese, ost og egg egner seg også. Hva med en omelett fylt med fetaost, kål og sopp? Delikat krydret med Kikkoman Soyasaus, selvfølgelig.

De som elsker müsli og grøt, kan blande dette med mye godt. Både havregryn og fersk frukt inneholder viktige mineraler og vitaminer. Usaltede nøtter og korn er en fin kilde til sunt fett, mens loppefrøskall og linfrø sørger for fiber. Og la oss ikke glemme supermat som hirse, blåbær, gojibær og kakao. En kreativ idé til en varm og trøstende frokost er denne hirsegrøten med kokosmelk og bananer. Forresten er det best å starte dagen med et glass varmt vann og ta en kopp te eller kaffe senere. 

Tips til en sunn frokost i hverdagen

I tillegg til å være sunn skal frokosten smake godt og være enkel å integrere i din daglige rutine. Hva med å samle alle dine  favorittoppskrifter i din egen frokostkokebok? Dette hjelper deg med å planlegge uken, kjøpe matvarene på forhånd og spise en balansert frokost istedenfor at du rasker med deg noe søtt bakverk fra bakeren eller går for usunn snacks utpå formiddagen. Så langt det er mulig, bør du ta deg god tid med frokosten. Jo langsommere du spiser, desto raskere vil du føle deg mett. I tillegg koser du deg mer, og du får en mer avslappet start på dagen.

Siden ferdige müsliblandinger ofte har høyt sukkerinnhold, er det smart å lage sin egen. Med honning, lønnesirup eller tørket frukt kan du gjøre den så søt du ønsker. Fullkorns fruktcrumble er også en sprø og deilig fristelse! 

Etter all denne inspirasjonen ønsker vi deg mye moro med dine frokosteksperimenter og alltid en god start på dagen!

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.