Meal prepping: ukeplan & oppskrifter

17. oktober 2024

Har du ikke tid eller energi til å planlegge lunsj hver dag? Kaster du ofte rester? Da er meal prepping tingen for deg! Du lager en ukeplan, gjør alle innkjøpene dine på én gang og tilbereder basisvarer som ris og poteter i riktige mengder til alle måltidene dine. Det er smart, sparer mye tid og sikrer at ingenting går til spille. Med de riktige oppskriftsideene vil du også ha en balansert måltidsplan med mye grønnsaker og andre sunne ingredienser, noe som er bedre enn å bare hive i seg et smørbrød når sulten melder seg.

Hva er meal prepping?

Meal prepping er når du tilbereder flere måltider på forhånd. Tommelfingerregelen: velg ingredienser som holder seg godt. Skalldyr, rått kjøtt, sarte salatblader og svært modne oster er ikke de beste alternativene. Men i utgangspunktet kan du lage maten både vegansk og vegetarisk eller med fisk og kjøtt, avhengig av humør og appetitt. Det viktigste er at disse varene er forhåndskokt eller stekes umiddelbart etter innkjøp. Deretter kan du bruke dem i mange ulike retter.

Anbefalte grønnsaker

Sorter med distinkt smak er ideelle for meal prepping. De inkluderer:

  • Brokkoli
  • Blomkål
  • Poteter
  • Søtpoteter
  • Agurker
  • Gulrøtter
  • Paprika
  • Squash
  • Oliven
  • Rødbeter

Gode proteinkilder

For å være sikker på at du får nok protein, bør du velge mellom disse:

  • Bønner
  • Linser
  • Kikerter
  • Quinoa
  • Bulgur
  • Falafel
  • Nøtter
  • Tofu
  • Tempeh
  • Kokte reker
  • Kylling
  • Kjøttpålegg
  • Fast ost
  • Fetaost
  • Kokte egg

Vår 5-dagersplan for din perfekte meal prepping

Er meal prepping helt nytt for deg? Vår 5-dagersplan viser hvor enkelt og praktisk det er å ha lunsjen klar uten stress, bare en ren fornøyelse. Kjøp inn varer og lag maten én gang – og uken er i boks. Vi har tre smakfulle alternativer for hver dag. Du kan selvfølgelig også kombinere våre oppskrifter individuelt eller bytte dem ut med andre som bruker lignende basisvarer. 

Mandag
A) Sommerruller med grønnsaker og reker
B) Blomkålscurry
C) Misoramen på glass

Tirsdag
A) Fiskesuppe med reker og torsk
B) Blomkålstortilla
C) Wokstekt grønnsaker

Onsdag
A) Pita med grillet halloumi
B) Vegetarisk grønnsaksomelett
C) Laksefilet med asparges og poteter

Torsdag
A) Bolle med stekt halloumi
B) Hirse med pannestekte grønnsaker
C) Smørbrød med laksepålegg

Fredag
A) Gresskarvafler
B) Suppe med stekte grønnsaker
C) Stekte poteter med fetadipp

Ekstra tips til preppingen

Sørg for at du har nok beholdere i ulike størrelser som tetter godt og kan holde på væsker. Lag en plan for hele uken: hva vil jeg spise og når? Skriv handlelisten basert på planen slik at du kan holde styr på alt du trenger. Når du velger oppskrifter, bør du ta sikte på en balansert miks av proteiner, karbohydrater og grønnsaker kontra kjøtt. Sunt fett, som gode oljer, bør alltid inkluderes. Dessuten blir meal prepping mer praktisk dersom du skaffer deg et lager av enkelte langtidsholdbare basisvarer som linser, hummus, ris og soyasaus. Prøv det ut, og ha det gøy!

Gå aldri glipp av noe igjen!

Spennende informasjon, herlige oppskrifter og flotte konkurranser

Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.

Interessert i spennende informasjon, herlige oppskrifter og flotte konkurranser?

Til nyhetsbrevet