Veganske retter har overraskende mye godt å by på

01. Januar 2024

Nyttårsforsetter: I januar pleide en del av oss å telle kalorier. Stadig flere har fått øynene opp for veganske retter etter jul med mottoet "Go vegan". Rundt om i verden deltar millioner av mennesker i «Veganuar». Men selv om de avstår fra animalske produkter i fire uker, behøver ikke dette gå ut over smaksopplevelsen.

Helse, dyrevelferd, bærekraft og klimavern – det finnes en rekke gode grunner til å gå over til et rent plantebasert kosthold eller i det minste endre matvanene midlertidig. Særlig for fleksitarianerne blant oss byr januar på en fin mulighet til å finne ny inspirasjon på kjøkkenet.

Veganuar – hvordan det hele begynte

Veganuar er satt sammen av vegan og januar. Initiativet startet i 2014 i Storbritannia, og i 2020 fant det for første gang sted i Tyskland. På bare de tre siste årene har denne månedslange utfordringen utviklet seg fra et nisjetema for de ernæringsbevisste til et fenomen med enorm innflytelse.

I både cateringbransjen, matproduksjonen, leveringstjenestene og detaljhandelen har Veganuar blitt en måned spekket med kulinarisk innovasjon og fremfor alt inspirasjon. Utvalget av vegansk mat har utvidet seg til over 1000 produkter de siste årene og inkluderer – selvfølgelig – Kikkoman Soyasaus.

Vegansk fra første stund

Hvete, vann, salt og soya - det er alt som inngår i vår klassiske soyasaus. Det kan du alltid stole på. Den lages fortsatt etter en århundrelang tradisjonell oppskrift og trenger ikke mer enn disse fire naturlige ingrediensene. Ingen animalske produkter brukes, det samme gjelder for glutenfrie og våre saltreduserte varianter. Det samme gjelder selvfølgelig vårt økologiske alternativ. Hvis du har lyst på noe litt mer spesielt, er det bare å prøve vår KIKKOMAN Ponzu Sitron eller KIKKOMAN Poke Sauce til den populære pokebowltrenden. Vi lager smak av 100 % plantekraft! Bare vår Teriyaki BBQ-Saus med Honning er – naturlig nok - ikke vegansk.

Perfekt for et plantebasert kosthold

Det sier seg selv at dersom de fire ingrediensene er rent plantebaserte, er soyasaus perfekt for veganske retter. Enten du marinerer eller krydrer, smakstilsetter eller piffer opp maten på tallerkenen, er soyasaus helt enkelt genialt – og genialt enkel i bruk. Et stort pluss: umami. Den femte grunnsmaken sørger for en mektigere og fyldigere smaksopplevelse og gjør alle retter ekstra smaksrike.

La deg inspirere med nye veganske oppskrifter

Med de rette ideene på kjøkkenet kan du bevise at vegansk mat ikke trenger å være kjedelig eller smakløs. Som alltid: kreativ matlaging gir de beste resultatene! For eksempel kan du trylle frem en flott vegansk bolognesevariant på kort tid med noen få tomater, hakkede solsikkekjerner og en rikelig dæsj Kikkoman Soyasaus. Eller miks en håndfull cashewnøtter, litt vann og soyasaus, så har du en herlig krydderkrem som kan brukes til mye.

Så vegansk som du vil ha det

Hvis du noen gang har vurdert å lage flere veganske retter, er Veganuar det perfekte tidspunktet å komme i gang. I vårt Kikkoman-fellesskap på sosiale medier finner du ikke bare inspirasjon til menyen, men også interessant bakgrunnsinformasjon og massevis av motivasjon til å piffe opp matvanene dine. Mat smaker tross alt bedre i godt selskap. Og hvis du ikke vil avstå fra animalske produkter for godt, er det også greit. Men vi er ganske sikre på at en eller to av dine veganske favorittretter vil snike seg inn i oppskriftssamlingen din og bli der.

Funfact:

Ville du ha gjettet at i denne delen av verden spiste vi mer kjøtt i middelalderen enn vi gjør i dag? Den gangen spiste vi rundt 100 kg per person, mens vi i dag bare spiser 52 kg i gjennomsnitt. God tilgang på plantebaserte proteiner av høy kvalitet og god smak gjør dette mulig.

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.