Våre oppskrifter med butterdeig kan brukes til alt!
17. Oktober 2024
Filodeig, smørdeig, yufka – butterdeig har mange navn
Historikere sporer den kulinariske opprinnelsen til butterdeig tilbake til den egyptiske middelhavsregionen. Den fant veien til Frankrike, hvor den luftige, smøraktige delikatessen ble en nøkkelingrediens i fint bakverk. Men butterdeig er også uslåelig godt i mer salte retter. Den kalles yufka i tyrkiske retter som børek og lignende retter. Britene, som også er glade i det søte, tryller frem de mest fantastiske rettene med det de kaller «puff pastry» fordi deigen puffer seg så fint opp under steking. I Norge kjenner vi den også som smørdeig. Og over hele verden verdsettes dens luftige letthet i form av filodeig. Som du kan se, mange navn, men én glede!
Lett og luftig uten gjær – slik lager du butterdeig
Før du får smake på godsakene, kreves det litt innsats på kjøkkenet. Butterdeig lages av de enkle ingrediensene hvetemel, salt og vann. Etter knaingen begynner det virkelige arbeidet: Deigen kjevles ut og legges i lag med kaldt smør eller olje. Deretter brettes den og kjevles ut gjentatte ganger. Jo flere ganger du bretter og kjevler, desto mer flakete blir deigen når den stekes. God butterdeig består av ca. 140 lag! Takket være all kjærligheten og omsorgen som går inn i deigen, trenger den ikke gjær.
Raskt og enkelt fra supermarkedets kjøledisk
Siden hjemmelaget butterdeig krever så mye tid og krefter, er det helt greit å bruke ferdiglaget deig. Du kan velge mellom fersk og frossen butterdeig. Begge fungerer like bra hvis du følger noen enkle regler. En av disse er å temperere deigen skikkelig. Den bør tas ut av kjøleskapet i god tid og helst ha romtemperatur. Frossen butterdeig bør også få tine seg helt ferdig før du begynner å bruke den. Først da blir den virkelig lett og luftig!
Ikke kna den!
For å sikre at butterdeigen hever skikkelig, må du unngå å kna den. Hvis du trenger en større flate, kan du overlappe enkeltark så tett som mulig i kantene og trykke dem forsiktig sammen. Og bruk alltid en skarp kniv for å lage glatte kanter når du former deigen.
Varm stekeovn gir best resultat
Vi har også noen proffe baketips som sikrer perfekte resultater. Ovnen må være varm! Mellom 200 ˚C og 220 ˚C er best. Forvarming er et must! Over- og undervarme eller vifte er like gode; bare følg oppskriftens anbefaling. Og uansett hva du gjør, ikke prikk deigen med gaffel hvis du vil at den skal heve – det liker den ikke i det hele tatt. Før steking kan du pensle den med egg, melk, sukker eller smør. Hvis du lager retter med vegansk butterdeig, kan du også pensle den med vann eller plantemelk.
Velsmakende butterdeigideer
Har du fått lyst til å prøve denne lette og luftige kulinariske nytelsen? Her er noen kreative ideer til hva du kan trylle frem med denne herlige deigen. Men selvfølgelig er det bare fantasien som setter grenser!
Søte terter og paier
- Terte med salt karamell
- Tarte Tatin eller sitronterte (uten mørdeig til en forandring)
- Sjokoladeterte
- Eplepai
- Gresskarpai
Salte quicher og paier
- Quiche Lorraine
- Grønnsaksquiche
- Laksequiche
- Løkterte
- Kastanje- og soppai
Strudel
- Fransk linsestrudel
- Søt eplestrudel
Wellington-stil
- Klassisk beef Wellington
- Sopp Wellington
- Fish Wellington
Fingermat
- Samosa
- Pizzasnurrer
- Festpinner
- Pølsehorn