Vår guide til hvordan du koker perfekt ris

19. september 2022

Ris er verdens mest spiste basisvare, men likevel kan det være et mysterium hvordan den skal kokes. Den gode nyheten er at det er enkelt når du kjenner noen grunnleggende trinn. Ulike typer ris krever ulike tilberedningsmetoder, så velg alltid den som passer til din variant.

Slik koker du rundkornet ris

Rundkornet grøtris, risottoris (arborio eller carnaroli) og paellaris (bomba) bør ikke kokes separat. Isteden kokes de sammen med de andre ingrediensene slik at de trekker til seg smak. Stivelsen de inneholder, er avgjørende for å skape en kremete konsistens, og derfor skal disse variantene aldri skylles først. Når det gjelder risotto, skal risen røres kontinuerlig under koking for å frigjøre enda mer stivelse.

Rundkornet ris – den japanske metoden

Det japanske kjøkkenet bruker vanligvis varianter av rundkornet ris som Koshihikari og Sasanishiki. Tilberedningen følger et omhyggelig ritual som gir risen dens karakteristiske blanke, klebrig-myke konsistens. Slik gjør du det:

Legg risen i en bolle og dekk den med kaldt vann. Rør raskt for hånd, og hell deretter ut vannet umiddelbart. Dette vannet er grumsete fordi det inneholder mye stivelse. Gni risen forsiktig med håndbaken; ikke mos den, men gi den en lett «massasje». Gjenta prosessen 3–5 ganger til vannet er relativt klart. Det kan fortsatt se litt melkeaktig ut, men ikke helt klart.

Risen kan tilberedes i riskoker ved hjelp av den japanske metoden. Obs: Etter koking skal du la den stå i 10–15 minutter uten å ta av lokket. Da får dampen sirkulere jevnt. Eventuelt kan du koke den i en gryte. Ha risen oppi vannet og gi den et oppkok på middels varme. Straks du hører det boble, skru ned til lav varme og la det småkoke i ca. 12 minutter under lokk. Skru deretter av varmen og la risen dampe i ytterligere 10–15 minutter, stadig under lokk.

Rundkornet ris er perfekt til onigiri.

Slik koker du sushiris

Japansk sushiris er en annen type rundkornet ris, men her gjelder det andre regler. Den må vaskes grundig først og deretter legges i bløtt før den kokes, slik at kornene sveller og får sin ønskede klebrige konsistens. Den største forskjellen er krydringen: Etter koking skal sushirisen krydres med en blanding av riseddik, sukker og salt slik at den får sin karakteristiske smak og konsistens til bruk i sushi. Ta en titt på vår oppskrift på hvordan du lager sushiris, som bruker vår spesielle Kikkoman Kryddersaus for Sushiris.

Nå som du har kokt helt perfekt sushiris, er det på tide å lage din egen herlige hjemmelagde sushi eller veganske sushi!

I tillegg til tradisjonelle typer fyll kan du forresten også prøve sushi med fersk frukt som epler, kaki, grønn mango eller kiwi og hermetiske matvarer som tunfisk og mais.

Slik koker du langkornet ris

Langkornet ris som basmati og jasminris bør skylles først for å fjerne den pudderaktige stivelsen, og den kokes best med absorpsjonsmetoden, som er den foretrukne måten i Asia. Bare følg disse fem enkle stegene:

  1. Mål opp risen i koppen du skal bruke, og stryk av toppen. Hell hver porsjon i en sil eller et dørslag. Hvis du veier risen, ha 75 g ris i en mugge og merk deg volumet.
  2. Skyll risen godt i kaldt vann til det rennende vannet er klart.
  3. Ha den skylte risen i en kasserolle sammen med salt, hvis du bruker det. Tilsett vann i mengdeforholdet to deler vann til én del ris, målt opp i samme kopp. For eksempel trenger du to kopper vann til én porsjon ris, fire kopper vann til to porsjoner, osv. Hvis du veier mengden, bruker du 150 ml vann per 75 g ris. For å spare tid kan du koke opp vannet i vannkoker.
  4. Gi risen et oppkok på høy varme, rør deretter om én gang slik at kornene spres jevnt.
  5. Legg på lokk, skru varmen ned til laveste nivå, og la risen koke i 10 minutter.

På dette tidspunktet bør alt vannet være absorbert. Smak på noen korn for å sjekke. Hvis risen trenger mer tid, legg på lokket og kok i et par minutter til, og smak igjen. Skru av varmen og fluff risen med gaffel. For best konsistens kan du dekke gryten med et rent kjøkkenhåndkle i 5 minutter for å absorbere overflødig fuktighet. Fluff deretter på nytt – riskornene blir lettere og fint adskilt. 

Tips: Rør aldri i langkornet ris mens den koker, da dette frigjør stivelse og gjør den klebrig.

 

Brun eller rød ris

Brun eller rød ris som Camargue trenger lengre koketid og mer vann. Bruk cirka én og en kvart gang så mye vann som i metoden for langkornet ris beskrevet ovenfor. Bløtlegges risen i minst 30 minutter først, reduserer det koketiden.

Hvor mye ris per person?

Rismengden avhenger av oppskriften – enten den serveres som tilbehør eller inngår i en rett med mange andre ingredienser, som for eksempel paella eller jambalaya. En tommelfingerregel kan være å beregne 50–75 g ukokt ris per person.

Hvor lang tid tar det å koke ris?

Koketiden avhenger av ristypen og metoden som brukes. Som regel varierer det fra 15 til 50 minutter. Hvit ris blir vanligvis fortest ferdig, i løpet av ca. 15–20 minutter. Brun ris tar 40–50 minutter. Parboiled ris trenger bare rundt 20 minutter.

Problemer med risen?

  • Risen er for hard: Ikke nok vann eller for kort koketid. Tilsett mer kokende vann og la den koke noen minutter ekstra.
  • Brent i bunnen: Varmen var for høy under småkoking.
  • Vannet er helt absorbert: For lite vann – tilsett en skvett kokende vann og kok i ytterligere 2–3 minutter.
  • Klebrig ris: Enten for mye vann eller så ble ikke risen godt nok skylt.

De beste oppskriftene til resteris

Har du kokt for mye ris? Ikke kast den! Kjøl den raskt ned ved å spre den utover en fjøl. Ha den deretter oppi en beholder med lokk og sett den i kjøleskapet. Husk å bruke den innen 2–3 dager.

Det er mange smakfulle måter å bruke resteris opp på ...

Prøv stekt ris med spicy egg og grønnsaker eller en klassiker som nasi goreng. Lyst på et lett mellommåltid? Gå for yaki onigiri med miso og ost, eller kos deg med vår fusjonsrett and- og risgryte med chorizo.

Du kan også fryse nykokt ris (helt avkjølt, som ovenfor) porsjonsvis i fryseposer i opptil en måned. Varm opp risen fra frossen tilstand i mikrobølgeovn til den er rykende varm, og server den med chili con carne eller en curryrett. 

Som du ser, kan resteris smake kjempegodt. Og husk at 100 % ren Kikkoman Soyasaus er den perfekte kryddersausen til både nykokt ris og resteris.

Gå aldri glipp av noe igjen!

Spennende informasjon, herlige oppskrifter og flotte konkurranser

Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.

Interessert i spennende informasjon, herlige oppskrifter og flotte konkurranser?

Til nyhetsbrevet