Våre majonesoppskrifter: den perfekte dippen til middag, snacks og fest!
02. Juli 2024
EN OPPSKRIFT, TO TEORIER
Den opprinnelige skrivemåten, mayonnaise, avslører opphavslandet, nemlig Frankrike. Det finnes flere forklaringer på hvordan navnet og oppskriften oppstod. Den mest populære: For å feire erobringen av havnebyen Mahón på Menorca i 1756 og seieren over engelskmennene, var det en kokk som visstnok fant på «Sauce Mahonnaise» - «sausen fra Mahón». Siden majones piskes sammen, er det en annen teori som hevder at navnet kommer fra det franske ordet, «mailler», som betyr «å slå». Uansett, når en saus fra Kikkoman piskes inn, blir våre majonesdipper uslåelige!
ELSKET OVER HELE VERDEN
Majones i alle sine varianter er på alles lepper på fem kontinenter. I Afrika er den til og med på mange hoder, for «hårmajones» er en veldig populær balsam der på grunn av den næringsrike blandingen av olje og proteiner. Og forbløffende nok er majones også en nøkkelingrediens på det japanske kjøkkenet, selv om den først kom dit i 1925. Siden da har japansk majones blitt stadig mer populær og har forbedret smaken på masse tradisjonell gatekjøkkenmat. Sjekk ut vår oppskrift på pokédipp av mangomajones med friterte sushiboller!
EN ALLROUNDER PÅ KJØKKENET
Selv om det kanskje er vanligere med ketchup på pommes frites i Norge, kjenner de fleste til at majones brukes til det samme. Men majonesen er mye mer allsidig enn man skulle tro. Dette skyldes delvis at majones er en av de fem såkalte «basissausene». Og som den eneste kalde av dem danner den basis for utallige variasjoner. Disse inkluderer selvsagt mange typer salatdressing, men også sauser som beriker varme måltider. Dipp er et av dens mest fremstående bruksområder. Mulighetene er nærmest endeløse. Vår ananasmajonesdipp med laksetaco viser deg hvordan majones kan være en verdifull smaksbærer for fruktige herligheter!
VEGANER? NULL PROBLEM!
Vegansk majones har vært på moten ganske lenge nå! Hovedforskjellen er naturligvis fraværet av animalske ingredienser: veganske majoneser er utelukkende plantebaserte og inneholder ikke egg. Ofte erstattes egget av kikertvann eller soyaprotein. Resten av ingrediensene er de samme. Et tips til laktoseintolerante majoneselskere: kommersielt produsert lettmajones kan noen ganger inneholde melkeproteiner, men veganske varianter er 100 % laktosefrie. Enten du går for vegansk eller tradisjonell majones, er nøkkelen å bruke ferske ingredienser av høy kvalitet. Vårt tips er derfor: lag den selv! Det er veldig enkelt, og du får majonesen akkurat slik du vil ha den. Og hvis du er fleksitarianer og ikke har noe problem med egg, kan du prøve vår pokémajonesdipp med avokadoegg!
BEST AV ALT: GJØR DET SELV!
Det er gøy å lage mat, og jo flere hjemmelagde ingredienser du bruker, desto stoltere kan du være av dine kulinariske nyskapninger. Enten du lager vår tahinimajonesdipp med fylte agurkbåter eller tacomajonesdipp med stekte bønnenachos, kan du piske sammen majonesen du trenger på et blunk i stedet for å kjøpe den. Til basisoppskriften trenger du 1 ferskt egg og 1 teskje middels sterk sennep, begge ved romtemperatur. Tilsett 1 spiseskje hvitvinseddik, 1 teskje sukker og 2 dl rapsolje. Miks alle ingrediensene til en kremete blanding med stavmikser, og smak til med salt og pepper. Eksperimenter gjerne med både mengder og ingredienser. Unn deg selv en mer variert majonesnytelse!