Belgfrukter: superkreftene på kjøkkenet ditt

23. Februar 2024

Oppdag de mange fantastiske variantene av belgfrukt som et glimrende grunnlag for næringsrike måltider.

Fargerikt, sunt, deilig

Alt annet enn kjedelig!

Enten de spises rå, kokte, malt til mel eller omdannet til pasta, er belgfrukter en basisvare i mange kulturer og en nøkkelingrediens i vegetariske og veganske retter. Du finner dem i gryteretter, salater, pålegg, karriretter og mye mer! Vi skal vise deg hvilke undre som som skjuler seg i denne supermaten, og hvordan du kan lage magiske retter på kjøkkenet ditt.

Et stort utvalg fra hele verden

Hvor kommer egentlig belgfrukter fra? De har sin opprinnelse i forskjellige deler av verden, deriblant Middelhavet, Midtøsten, Sør-Amerika og Asia. Belgfrukter er faktisk blant de eldste kulturplantene vi mennesker kjenner! Det finnes mange typer, og hver av dem maner frem en helt egen smaksopplevelse. Dette mangfoldige utvalget inkluderer grønne og gule erter, svartøyebønner, kidneybønner, hvite og svarte bønner, samt linser i brunt, grønt, rødt og svart. Og selv om kikerter bare finnes som kikerter, er de like allsidige som de er enkle. Vår favorittbelgfrukt er selvfølgelig soyabønnen. Og så er det mungbønnen, en vanlig ingrediens i indisk dhal.

Morsomt faktum: I botanisk forstand tilhører også peanøtter belgfruktfamilien!

Sunt & vegetarisk med belgfrukter

Hva gjør belgfrukter til en supermat? De er rike på plantebasert protein og en fin erstatning for animalske proteiner i vegetariske og veganske retter. De inneholder også mye fiber, vitaminer (særlig B-vitaminer) og mineraler som jern og magnesium. Det lave fettinnholdet gjør dem ideelle for et sunt og likevel mettende måltid, da de også inneholder mange komplekse karbohydrater. Belgfrukter er virkelige allroundere i et balansert kosthold!

Belgfrukter er et verdifullt og allsidig alternativ i både salte og søte retter, og det med god grunn. Svarte bønner, for eksempel, er et sunn ingrediens i brownies fordi de avgir fuktighet og er en kilde til protein. Kikerter kan også brukes i søte retter: kikertvann (aquafaba) er en utmerket erstatning for egg når du baker. Linser brukes ofte som kjøtterstatning i bolognesesaus eller i vegetarburgere. Dessuten passer soyaprodukter som tofu og tempeh perfekt for marinering i vår Kikkoman Soyasaus. Hvem skulle ha trodd at belgfrukter var så allsidige?

Begynner du å bli sulten?

Her er noen inspirerende ideer til hvordan du kan bruke belgfrukter i rettene dine:

Å lage hummus hjemme er ikke bare enkelt, men også billigere, og den smaker mye bedre! Moste kikerter med hvitløk, tahini og sitron – så enkelt og så godt. Tilsett en dæsj Kikkoman Soyasaus for å gjøre hummusen din helt uovertruffen! En annen rett som alle kjenner: chili con carne, bønner i krydret tomatsaus med kjøttdeig. For vegetarianerne blant oss finnes også vegetarversjonen chilli sin carne, som er like deilig! En klassisk suppe med grønne erter er ikke bare sunn, men vanligvis også rask å tilberede. Og hvis du er glad i krydret mat, bør du definitivt prøve en indisk karrirett med mungbønner, også kjent som mung dhal. Men det er ikke alt: Visste du at falafel er laget av belgfrukter? Moste kikerter er hovedingrediensen i disse deilige stekte bollene.

Som du ser, rommer belgfrukter en hel verden av kulinariske muligheter. Hvis du får vann i munnen av bare tanken, hvorfor ikke gi belgfruktoppskriftene våre et forsøk og fortell oss hva du synes? En skvett soyasaus setter virkelig en ekstra spiss på smaken!

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.