Langt mer enn bare en soyabønne!

02. Juni 2023

[Translate to Norwegisch:]

Soyabønner er etterspurt som aldri før! Det er ikke bare trender som vegetarisk eller vegansk kosthold som gjort at produkter av soya er etterspurt over hele kloden. Sunnhets- og helseaspekter spiller også en rolle. Soyabønnen har et høyt innhold av protein og kan dermed være et godt bidrag til et sunt og balansert kosthold.

Mange næringsstoffer fra små bønner

Det er ikke rart at flere og flere produkter fra soyabønner dukker opp i butikkene våre, fordi soyabønner har mye å tilby! De er ikke bare rike på mineralene kalium, magnesium, jern og sink, men inneholder også mye protein. 100 g dekker omtrent halvparten av det daglige behovet! Kroppen kan også glede seg over tilskudd av B- og E-vitaminer. I tillegg er soyabønner svært kalorifattige, samt gluten- og laktosefrie.

Fargerikt utvalg av matvarer

Edamame

Edamame er laget av soyabønner som ikke er helt fullmodne. Bønnene kan enten dampes eller kokes, og smaksettes gjerne med en klype salt. Edamame er enkelt å lage, og egner deg dermed godt enten som en god snack, eller som topping til salater eller pokeboller. Edamole eller andre smakfulle dipper kan enkelt lages med finhakket edamame sammen med andre ingredienser som avokado.  Edamame har fått superfoood status ettersom de inneholder svært få kalorier, men mye protein, kalsium og jern.

Tofu

Tofu er laget av soyamelk, som – i likhet med osteproduksjon fra kumelk – knuses og deretter presses i form. Avhengig av konsistensen skilles det mellom forskjellige tofu-varianter. Tofu brukes ofte som kjøtterstatning i vegetarisk og vegansk kosthold.

Miso

Miso er en tykk pasta som består av fermenterte soyabønner og en skimmelsopp som heter Koji. Den har en kraftig krydret smak, og inneholder mange UMAMI-komponenter. Miso er ofte en essensiell ingrediens til supper eller sauser.

Natto

Natto er en tradisjonell japansk matrett laget av kokte og gjærede soyabønner. Gjennom gjæringen dannes det tråder mellom bønnene og de utvikler først en søtlig og senere en sprøstekt lukt. Natto brukes både som en siderett og som ingrediens, og skal til og med ha en antibakteriell virkning.

Soyasaus

Soyasaus er laget av vann, soyabønner, salt og korn, og brukes som smakstilsetning til mange retter. Det benyttes forskjellig prosesser for å fremstille soyasaus i Japan og Kina, og det finnes både lyse og mørke varianter av kinesisk soyasaus. Vår Kikkoman soyasaus gjenkjenner du på særtrekkene: unik mørk farge, fyldig UMAMI-smak og den komplekse aromaen.

Soyamelk

Soyamelk er kanskje en relativt ny trend her i vesten, men ble konsumert i Kina allerede for mer enn 2000 år siden. Soyamelk blir laget gjennom å bløtlegge og knuse soyabønner som deretter kokes og filtreres. Soyamelk er et godt alternativ til kumelk i dag fordi det inneholder nesten like mye protein som kumelk, men inneholder hverken laktose eller kolesterol. Derfor er den spesielt etterspurt blant veganere, eller de som må unngå laktose og melkeprotein.

Soyayoghurt

Soyayoghurt er laget av soyamelk, og produseres ved gjæring som minner om yoghurt fra kumelk. I likhet med soyamelk, er soyayoghurt proteinrik, og inneholder også mange probiotiske kulturer. Soyayoghurt er gluten- og laktosefri, og passer perfekt inn i et vegansk kosthold som et alternativ til yoghurt laget av kumelk.

Soyamel

Soyamel er et viktig biprodukt i prosessen med å fremstille soyaolje. Det er rikt på protein, og brukes ofte til å bake brød, kaker eller rundstykker. Likevel bør soyamel anses et tilleggsprodukt. Det bør alltid brukes en melblanding av 20 til 30 prosent soyamel, og en tilsvarende mengde alminnelig mel for at bakervarene skal heve seg ordentlig.

Teksturert soyaprotein

En annen kjøtterstatning fra soyabønnen er teksturert soyaprotein. De små flakene, sveller opp igjen ved å tilføre veske som vann, buljong eller kryddermarinader. Deigen brukes deretter på samme måte som kjøttdeig i retter som vegetariske Bolognese-sauser eller chili con carne.

Soya egner seg godt som erstatning til matvarer som kjøtt og meieriprodukter som melk, yoghurt og ost. Soyabaserte produkter er allsidige ingredienser som kan brukes til retter av alle slag. Du kan for eksempel enkelt erstatte kremede og tunge sauser med Kikkoman soyasauser. Kikkoman har satt sammen oppskriftsideer til deg som du kan prøve hjemme.

Visste du ...

Kikkoman naturlig brygget soyasaus kommer fra Japan, og inneholder bare de fire ingrediensene soyabønner, hvete, salt og vann. 

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.