Sunn mat fra jorden

21. September 2023

Bli kjent med rotfrukter og finn ut hva som er så spesielt med dem

Roten til god smak

Sunt, allsidig og lekkert!

Rotfrukter er den nye stjerna i det europeiske kjøkkenet! Er du ikke enig? Vel, det er kanskje ikke de grønnsakene som ser aller mest tiltrekkende ut, men de er langt sunnere enn mange andre! Bli med oss på en reise gjennom rotfruktenes verden, som består av mye mer enn gulrøtter, poteter og neper.
 
Hos rotfrukter utvikler en del av grønnsaken seg til en knoll eller løk under bakken. Poteter og gulrøtter har blitt dyrket i Europa i århundrer og er blant de mest populære grønnsakene. De er å få kjøpt året rundt til en rimelig pris og smaker veldig godt! De har faktisk blitt spist siden steinalderen – en lang tradisjon, med andre ord. 
Det har også blitt dokumentert at rotfrukter var blant de viktigste matvarene i middelalderen. Men de lignet ikke så mye på de rotfruktene vi høster i dag. Den gangen hadde ikke rotfrukter så god smak og heller ikke så mange næringsstoffer. Dessuten hadde de ikke så lyse og klare farger. For eksempel ble det først på 1800-tallet populært å dyrke de oransje gulrøttene vi kjenner best i dag.

Sunne trendsettere på kjøkkenet

Har du noen gang prøvd pastinakk eller persillerot? De ser til forveksling like ut, men har helt forskjellig smak. Som navnet antyder, smaker persillerot sterkt av persille, mens pastinakk har en nøtteaktig kryddersmak. Så hvorfor er pastinakk så trendy? Den brukes i mange vegetariske og veganske retter og er en bra erstatning for poteter på grunn av færre karbohydrater og langt flere næringsstoffer.
Skorsonerrot eller svartrot har en mild og god smak som minner om asparges. Dette er en ofte oversett rotfrukt som det er verdt å prøve. Dessuten er den kalorifattig og samtidig mettende. Du kan koke den, steke den, grille den og til og med spise den rå. De siste årene har den blitt mer populær fordi den er så allsidig og kan brukes i både supper og gryter og som tilbehør. Har du noen gang prøvd risotto med skorsonerrot?
 
En annen populær rotfrukt er søtpoteten! Den er rik på fiber, vitaminer og mineraler og er en sunn ingrediens i ethvert måltid. Du kan tilberede den på mange måter, for eksempel bake, koke, grille eller fritere den. Den er helt ideell i supper og salater, som tilbehør og til og med som hovedrett. Som navnet tilsier, er det søtpotetens naturlige sødme som gjør den så spesiell. Derfor er det vanligvis ikke nødvendig å tilsette så mye sukker, litt avhengig av oppskriften. 
 
La oss nå se på en rotfrukt som har begynt å få mer og mer oppmerksomhet, og det med rette: jordskokken! 
Navnet er en forkortelse av «jordartisjokk», siden smaken kan minne om artisjokk, en annen grønnsak i kurvblomstfamilien. Jordskokken kommer opprinnelig fra Nord-Amerika og har en rund, ujevn form, mens skallet er brunt og ru. Inni er jordskokken hvit og knasende, med en søt, nøtteaktig smak.  Den er rik på fiber og mange forskjellige vitaminer. Siden det er blitt populært med et sunt og bevisst kosthold, er det mange som bruker jordskokken som erstatning for chips eller potetgull.

Klar for din nye favorittknoll?

Ja, hadde du trodd at rotfrukter kunne være så spennende? Hvis du er sulten på et skikkelig sunt og næringsrikt måltid, bør du definitivt sjekke ut våre nye oppskrifter med knasende knoller fra jordens dyp. Tilbered dem og kos deg!

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.