Hva med litt forfriskninger?
11. juli 2023

Hva med … suppe?
Vi har laget en ny samling oppskrifter på kald suppe til deg!

Kalde supper? Det stemmer! Mens supper er mest kjent som en varmrett i de sentrale og nordlige delene av Europa, så gazpacho dagens lys for flere hundre år siden i Spania og Portugal: en kald suppe som opprinnelig ikke var mer enn en blanding av harde brødrester, vann, olje og eddik, pluss litt løk og hvitløk. Et typisk måltid for arbeiderklassen som alle familier hadde råd til. Det var først på 1500-tallet at tomater og paprika ble en del av middelhavskjøkkenet, og de regnes nå som hovedingrediensene i gazpacho. Et måltid for fattigfolk har gjennom århundrene utviklet seg til en ekte klassiker fra det spanske og portugisiske kjøkkenet, og i dag er gazpacho populært over hele verden, og i stadig utvikling.

Hvordan kald suppe spises i Europa
I tillegg til den internasjonalt kjente gazpachoen finnes det flere andre varianter av kald suppe – mange av dem har sin opprinnelse her i Europa. Nysgjerrig?
I Tyrkia er for eksempel agurk- og yoghurtsupper svært populære. I likhet med gazpacho har disse suppene blitt konsumert i århundrer og er like høyt verdsatt den dag i dag. I tillegg til den typiske agurk-yoghurtblandingen krydres suppen ofte med rikelig med hvitløk, og vann eller melk tilsettes for å gi den en tynnere konsistens. Agurksuppene i Europa stammer sannsynligvis fra romerne og grekerne, men faktisk konsumeres agurkbaserte supper over hele verden, for det meste i varme land.

I Russland er salte supper spesielt populære. Har du noen gang hørt om borsjtsj? Den finnes både som varm og kald rett. En kald suppe laget av rødbeter og engsyre er kjent som šaltibarščiai i Litauen og som chłodnik i Polen - den er svært utbredt i Øst-Europa. Den er rik på vitaminer og har en litt syrlig, men forfriskende smak. Den syrlige smaken kommer fra engsyre, et blad som ligner veldig på spinat. Til og med i Hellas og Italia har engsyre blitt brukt for å gjøre tunge retter litt lettere. I dag inneholder typiske borsjtsjoppskrifter egg og sitronsaft. Basen i rødbetesuppen er enten kjernemelk, yoghurt eller rømme, alt etter ønske, og den toppes med finhakkede reddiker, gressløk, agurk og dill. En lett rett som passer perfekt på varme sommerdager!
Vil du ha det mer fruktig?

I Sentral-Europa, særlig i Ungarn og Romania, er fruktsupper en absolutt slager. Ifølge tradisjonen skal suppene først kokes og deretter avkjøles. Omtrent som kompott. Kirsebærsuppe er den mest populære varianten, men i dag er det ingenting i veien for å variere, og man kan lage svært gode supper av steinfrukter som ferskener, plommer, selvfølgelig kirsebær, og til og med epler og pærer. Sukker brukes minimalt, om i det hele tatt, slik at smaken av frukten kommer til sin fulle rett. Krydder tilsettes i ulike kombinasjoner av kanel, vanilje eller nellik, og ofte sitronsaft etter smak. Suppen kan fortynnes med vann eller vin. Rømme kan tilsettes etter at suppen er avkjølt. Denne typen kald suppe er spesielt populær som forrett eller mellommåltid.
La sommeren komme!

Har du oppdaget hvor godt kalde supper smaker? Hvis ikke får du den perfekte muligheten med våre nye oppskrifter. Prøv den klassiske gazpachoen med vannmelon for en ekstra smak av sommer! Eller foretrekker du å gå i den fruktige retningen? Ikke noe problem, vi har noe for enhver smak!
Server de kalde suppene som en lett forrett, eller unn deg selv en stor porsjon som hovedmåltid – uansett hva du velger, er de enkle å tilberede. Alt som trengs er en blender eller stavmikser og – selvfølgelig – våre soyasauser, slik at du får det ekstra kicket av umami!