Fisk – helt finne-menalt!

03. August 2023

Er du glad i fisk? Lær mer om forskjellige typer velsmakende ferskvannsfisk

Hvor lever de, og hva kjennetegner dem?

Fisk er et populært proteinvalg og dessuten veldig sunt. Fisk konsumeres over hele verden og finnes i et nesten uendelig antall varianter. Det spises mer enn 30 kilo fisk per innbygger per år i Europa alene, og middelhavslandene topper listen. Det skilles mellom saltvanns- og ferskvannsarter.

Så hva er forskjellen mellom saltvanns- og ferskvannsfisk?

Saltvannsfisk lever i havet, ofte på dypt vann, og er ikke utsatt for temperatursvingninger. Blant de mest populære spiselige saltvannsartene finner vi tunfisk og torsk. Ferskvannsfisk finnes i vann som ikke inneholder salt - elver, bekker, innlandsvann og innsjøer samt dammer. Takket være grunne dyp og mangel på saltholdighet, og ikke minst menneskets uforutsigbare innblanding og forurensning, er deres levekår kontinuerlig utsatt for endringer.
 
Fiskebestandene har blitt kraftig redusert de siste tiårene på grunn av nettopp disse forholdene, men etterspørselen øker likevel. Tilgangen sikres derfor gjennom oppdrett. Ferskvannsfisk fiskes ikke bare på tradisjonelt vis med stang, men fanges også med teiner og fiskefeller. Fiskeoppdrettere setter ut yngelen i vann der den kan vokse normalt, så blir den fanget igjen når den har nådd riktig størrelse.

Vanlige ferskvannsarter

Her presenterer vi noen typer ferskvannsfisk og forteller deg hva som er spesielt med dem.
 
Sammenlignet med saltvannsfisk inneholder ferskvannsfisk betydelig flere vitaminer og mineraler, samt lettfordøyelig protein av høy kvalitet. Velsmakende og bra for deg!
 
Den mest populære fisken på europeiske middagsbord er sannsynligvis laks. Vent litt, sa du laks? Er ikke det en saltvannsfisk? Faktisk tilbringer laksen en stor del av livet i ferskvann: for å gyte, og i tillegg sine første leveår, fordi ferskvannshabitatet er tryggere enn det åpne havet. Den kalles også en trekkfisk fordi den kan tilpasse seg sitt habitat etter behov. Laks spises for det meste fersk eller røkt.
 
En annen trekkfisk som regnes som en kulinarisk delikatesse, er støren. Eggene til støren er også kjent som kaviar. På grunn av synkende beholdninger og økende etterspørsel blir kaviar en stadig dyrere luksusvare. Både eggene og fiskekjøttet har en svært delikat og unik smak.
 
Tilapiaen er noe mer eksotisk, siden den kommer fra varmere vannområder i Afrika og Vietnam, men den er spesielt verdsatt for sin myke tekstur og milde smak. Siden den smaker litt søtlig, passer den veldig godt sammen med fruktige råvarer som ananas eller mango. Du kan bare tenke deg effekten av en dæsj umami fra soyasausen vår!

Lyst til å prøve deg på ferskvannsfisk?

Ferskvannsfisk er på stigende trend igjen takket være kreative kokker som hele tiden er på utkikk etter nye oppdagelser og gjenoppdagelser. Men vi har også noen nye og enkle oppskrifter på ferskvannsfisk som er enkle å tilberede hjemme – hvorfor ikke prøve dem neste gang du lager middag?

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.