Hvordan tilbereder du kinesiske oppskrifter?

26. januar 2024

Kinesisk nyttår er alltid en veldig spesiell begivenhet. Starten på det nye året bestemmes av den første nymånen og feires i femten dager med storstilte seremonier. Og en viktig del av feiringen er at alle spiser god mat og koser seg sammen!

Mange retter fra denne tiden har en bestemt symbolsk betydning. Fisk og reker, for eksempel, symboliserer hell og lykke; jiaozi, kou rou og vårruller representerer velstand; kjøttboller og søte risboller står for familiesamvær, og nudler for et langt liv. Kinesisk nyttårsmat er en kjempemulighet til å få deilig inspirasjon nettopp fordi det kinesiske kjøkkenet har så mye variasjon å by på – og ikke bare til nyttår!

Hvilke retter er typisk kinesiske?

Det finnes ikke bare ett kinesisk kjøkken, men en rekke hovedstiler. Variasjonen i kinesiske retter og matlaging er like enorm som selve landet – og skyldes også geografiske og klimatiske forskjeller. Vi vil gjerne presentere fire regionale matlagingsstiler for deg.

Shandong

Det populære Shandong-kjøkkenet fra nordøst i landet byr på mange stekte og breserte retter og supper. Siden Shandong ligger langs Den gule flod og kysten, er fisk og skalldyr som blåskjell og øresnegler selvskrevne på kjøkkenet. Jordbruksområdene i innlandet er også kjent for sine kornprodukter samt for hvitløk, løk, auberginer og pak choi. Det såkalte Lu-kjøkkenet betraktes som kostholdet til det keiserlige hoffet.

Sichuan

Det subtropiske klimaet og fruktbare jordsmonnet skaper ideelle forhold for helårsjordbruk, inkludert dyrking av ris, mais, soya og te. I denne provinsen, kjent for sichuanpepperen, brukes også ingefær, hvitløk og chili som krydder. Her går det spicy for seg! Foruten syltede grønnsaker forbruker Sichuan mer kjøtt enn noen andre regioner i landet.

Guangdong

Det kantonesiske kjøkkenet fra Guangdong er kjent for sine milde sauser, både hoisinsaus og østerssaus, sursøt saus og plommesaus. Krydder brukes med måte, og tilberedningsmetodene er vanligvis skånsomme. Matlagingen er påvirket av flere andre kinesiske provinser, noe som sørger for svært mye variasjon i rettene. Lokalt dyrkede råvarer som poteter, soyabønner og vårløk finner ofte veien opp i woken, sammen med mange varianter av kjøtt - og på grunn av kystbeliggenheten også fisk.

Denne mattradisjonen inkluderer også flere typer kjøtt som vanligvis ikke serveres i Europa.

Huaiyang

Den østlige kinesiske provinsen Jiangsu ved Gulehavet er arnested for Huaiyang-kjøkkenet. Lette supper og stekt ris med grønnsaker og reker er selvskrevne på dette kjøkkenet, som er kjent for friske retter som ofte har et noe søtlig preg. Fisk, fjærfe, spinat og bambusskudd er også populært. Blant klassikerne finner du løvehoder (kjøttboller med krabbekjøtt) og lotusrot fylt med klebrig ris.

Kinesiske klassikere du bør kjenne til

Mange land har matretter på repertoaret som er spesielt kjente eller populære i andre land. Når det gjelder kinesisk mat, er det mange som tenker på jiaozi, deilige fylte dumplings, mapo tofu med kjøttdeig og sichuanpepper, samt dim sum, små delikatesser fra bambusdamperen. Pekingand og pekingsuppe er selvfølgelig også klassiske retter.

Typiske ingredienser på det kinesiske kjøkkenet

Ingrediensene som brukes er like forskjellige som smakene. Å liste opp alle ville være umulig. Men de som elsker kinesisk mat, klarer seg ikke uten disse obligatoriske ingrediensene:

Basmatiris

Denne hvite, slanke, langkornede risen dyrkes ved foten av Himalaya. Den regnes som spesielt utsøkt og verdsettes for sin karakteristiske aroma. Det er altså ikke rart at Basmati betyr «den duftende».

Mein-nudler

Kinesiske nudler sies å være de eldste i verden. Dette inkluderer mein-nudler, en viktig ingrediens i mange asiatiske retter. Disse allsidige hvetenudlene er ideelle til bruk i supper og wokretter.

Soyasaus

Soyasaus er det viktigste krydderet i asiatisk mat, både når maten lages, og til krydring etterpå. Vann, soyabønner, hvete og salt - det er alt som skal til for å brygge vår Kikkoman Soyasaus. Dens fyldige smak gir enhver rett det lille ekstra.

Sichuanpepper

Det kjente krydderet fra Sichuan, landet med de fire elvene, er faktisk blomsterknopper fra en sitrusplante. Frøkapslene brukes som pepperkorn og gir en aromatisk, kriblende, spicy smak.

Shaoxingvin

Smaksmessig minner shaoxingvin litt om sherry. Den nytes ofte varm som aperitiff om vinteren. I tillegg er den populær som krydder i kinesisk mat og egner seg også til å marinere kjøtt.

Kinesiske oppskrifter for nybegynnere

Hvis du elsker asiatisk mat, men ikke har tid til forseggjorte retter eller er usikker på om du vil gi deg i kast med dem – da er du heldig! Mange deilige kinesiske oppskrifter er raske og enkle å tilberede. Her er noen ideer til deg!

Kinesiske retter med en ny twist

De klassiske favorittene fra det kinesiske kjøkkenet smaker deilig. Men hva med å gjøre en vri på dem og få litt variasjon på tallerkenen?  La forslagene våre inspirere deg, eller vær kreativ på egen hånd. Ha det gøy!

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.