Ferske ideer til ferske råvarer

19. April 2023

Er salat bare et tilbehør for deg? Da har du kommet til rett sted! Vi vil gjerne vise deg at salat er mye mer enn et par grønne blader. Vet du hvor mange typer salat det finnes? Rundt 18 forskjellige på kontinentet vårt! De er delt inn i 2 grupper: Den ene har store blader, som isbergsalat og romanosalat. Den andre gruppen er sikori av ulike typer, blant annet endivie og radicchio.

Hvis du foretrekker ruccola eller vårsalat, danner disse artene sin egen gruppe sammen med tradisjonelle varianter som portulakk. Morsomt faktum: Disse typene vokser ofte i forhagen vår – uten at vi vet det – og de bare venter på å bli oppdaget og plukket av oss.

Super både inni og utenpå

Som du skjønner, er ikke salat så kjedelig allikevel! Og takket være de forskjellige artene er det en rekke blader som er tilgjengelige hele året. Det er supert, for ferske grønnsaker sørger ikke bare for farge på tallerkenen din. La oss begynne med mengdene. Den gode nyheten er nemlig at du ikke kan spise for mye salat! Bladene består av 95 % vann og har nesten ingen kalorier. Så du kan kose deg med så mye salat du bare vil.

Samtidig er det mye mer i de ferske bladene enn bare vann. For eksempel vitamin A, B og C og livsviktige mineraler som kalsium, magnesium og kalium. I tillegg er de rike på fiber, noe som sørger for god fordøyelse. De bitre salatvariantene inneholder også sekundære planteforbindelser som polyfenoler, karotenoider og flavonoider.

Rene ungdomskilden!

Nøkkelen til sunnhet og velvære

Det fine med salater er at du kan gjøre dem enda sunnere med andre lekre ingredienser. Hvis du liker tekstur i salaten, kan du tilsette sesamfrø, peanøtter eller gresskarkjerner, som ikke bare gir en ekstra krønsj, men også inneholder sunne fettsyrer og mineraler. Hvis du vil nyte salaten som mer enn bare tilbehør, kan du pimpe den opp til et mettende hovedmåltid. Hva med stekt sopp og epler med ruccola, for eksempel? Eller en velsmakende kombinasjon av solmodne blodappelsiner og sprø stangselleri, perfekt toppet med fersk basilikumpesto?

Et meget smakfullt alternativ er å blande bitter salat som endivie og sikori med søte gulrøtter og agurker. Pynter du med syrlige granateplekjerner, kan du plutselig ha laget din nye favorittsalat. Selv trendy grønnsaker som grønnkål kan enkelt forvandles til en lekker salat. Paprika og agurk gjør seg godt sammen med denne. Og nyoppskåret chilipepper sørger for et spicy kick.

Hemmeligheten bak en super dressing

Gode oljer er nøkkelen. Ikke bare inneholder de essensielle fettsyrer, men alt etter type har de også sin helt egen smak, som for eksempel olivenolje og valnøttolje. Solsikke- og rapsolje er mer nøytral. Prøv deg frem med ulike olje- og salatkombinasjoner til du finner den som passer for deg. Olje bidrar også til at kroppen lettere absorberer vitaminene i rå mat som gulrøtter.

Vi har selvfølgelig også et insidertips: Kikkoman-sauser. De er den perfekte tilsetningen i dressinger. Vår naturlig bryggede Kikkoman soyasaus setter en pikant smak av umami på salaten. Og Kikkoman Ponzu sitron soyasaus slår an friske sitrustoner i salatdressingen.

Har ideene våre inspirert deg til å prøve ut noen deilige salatoppskrifter? Supert! Klikk her for å gå rett til oppskriftene. Kos deg!

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.