

Künefe – søt tyrkisk ostedessert
En klassisk tyrkisk dessert med sprø kadayif-deig og myk ost trukket i søt sirup. En skvett Kikkoman Soyasaus tilfører diskré umamidybde og sørger for en perfekt balansert, søt og salt godbit.
Ingredienser
Valgfritt:
Tilberedning
Steg 1

1 økologisk lime – 125 g honning – 3 ss Kikkoman Naturlig Brygget Soyasaus – ¼ ts malt kanel – 3 dråper rosenvann (eventuelt appelsinblomstvann eller sitronsaft)
Finrasp litt skall fra limen, del den deretter i to og press ut saften. Ha skall og saft i en liten panne med honning, Kikkoman Soyasaus, kanel og ca. 75 ml vann. La det småkoke forsiktig i 3–5 minutter, tilsett deretter rosenvann om ønskelig.
Steg 2

100 g smør, pluss ekstra til steking – 200 g kadayif (strimlet filodeig)
Smelt smøret, og bland godt med kadayif til deigen er jevnt overtrukket.
Steg 3

Smør til steking – 250 g revet dil peyniri-ost (eventuelt 170 g revet mozzarella og 80 g labneh, eller kun 250 g mozzarella)
Smør en 22 cm panne (eller 4–8 ramekiner) med mye smør. Trykk halvparten av deigblandingen godt ned i pannen. Fordel osten oppå, men la det være en 1 cm bred kant ytterst. Legg resten av deigblandingen øverst og trykk den ned til et fast lag med avrundede kanter.
Sett pannen på lav til middels varme og stek i 3–5 minutter til bunnen er gyllenbrun. Vend forsiktig over på en tallerken, snu, og stek videre i 2–4 minutter til den andre siden også er gyllen.
Steg 4

2 appelsiner – 2 ss melis – 40 g hakkede pistasjnøtter – 200 g kaymak (tyrkisk clotted cream), eventuelt mascarpone, crème fraîche eller kremfløte (valgfritt)
Skrell appelsinene og del dem i båter. Ringle ca. ¾ av sirupen over künefen, strø over melis og fordel pistasjnøtter og appelsinbåter på toppen. Server med resten av sirupen – samt litt kaymak om ønskelig.
Tips
Künefe får et veldig elegant og festlig utseende når den stekes i små ramekiner. Hvis du vil, kan du garnere retten med spiselig gullglitter eller gullstøv for virkelig å høyne feststemningen.
Oppskrifts-ID: 1619
Oppskriften som PDF
last ned PDFTakk for tilbakemeldingen!
Gi oss tilbakemelding
Trykk på antallet stjerner du vil gi. Jo flere, jo bedre!
Oppdag mer















