Künefe – søt tyrkisk ostedessert
Künefe – søt tyrkisk ostedessert

Künefe – søt tyrkisk ostedessert

total tid 45 min.
25 min. tilberedningstid
20 min. koketid

En klassisk tyrkisk dessert med sprø kadayif-deig og myk ost trukket i søt sirup. En skvett Kikkoman Soyasaus tilfører diskré umamidybde og sørger for en perfekt balansert, søt og salt godbit.

Ingredienser

8 porsjoner
1 
økologisk lime
125 g
honning
 ¼ ts
malt kanel

Valgfritt:

3 
dråper rosenvann (eventuelt appelsinblomstvann eller sitronsaft)
100 g
smør, pluss ekstra til steking
200 g
kadayif (strimlet filodeig)
250 g
revet dil peyniri-ost (eventuelt 170 g revet mozzarella og 80 g labneh, eller kun 250 g mozzarella)
2 
appelsiner
2 ss
melis
40 
hakkede pistasjnøtter
200 g
kaymak (tyrkisk clotted cream), eventuelt mascarpone, crème fraîche eller kremfløte (valgfritt)
Næringsinnhold (per porsjon):2.169 kJ / 523 kcal
35,7 gFett
11,1 gProtein
36,5 gKarbohydrater

Tilberedning

Steg 1

1  økologisk lime – 125 g honning – 3 ss Kikkoman Naturlig Brygget Soyasaus ¼ ts malt kanel – 3  dråper rosenvann (eventuelt appelsinblomstvann eller sitronsaft)

Finrasp litt skall fra limen, del den deretter i to og press ut saften. Ha skall og saft i en liten panne med honning, Kikkoman Soyasaus, kanel og ca. 75 ml vann. La det småkoke forsiktig i 3–5 minutter, tilsett deretter rosenvann om ønskelig.

Steg 2

100 g smør, pluss ekstra til steking – 200 g kadayif (strimlet filodeig)

Smelt smøret, og bland godt med kadayif til deigen er jevnt overtrukket.

Steg 3

Smør til steking – 250 g revet dil peyniri-ost (eventuelt 170 g revet mozzarella og 80 g labneh, eller kun 250 g mozzarella)

Smør en 22 cm panne (eller 4–8 ramekiner) med mye smør. Trykk halvparten av deigblandingen godt ned i pannen. Fordel osten oppå, men la det være en 1 cm bred kant ytterst. Legg resten av deigblandingen øverst og trykk den ned til et fast lag med avrundede kanter. 

Sett pannen på lav til middels varme og stek i 3–5 minutter til bunnen er gyllenbrun. Vend forsiktig over på en tallerken, snu, og stek videre i 2–4 minutter til den andre siden også er gyllen.

Steg 4

2  appelsiner – 2 ss melis – 40 g hakkede pistasjnøtter – 200 g kaymak (tyrkisk clotted cream), eventuelt mascarpone, crème fraîche eller kremfløte (valgfritt)

Skrell appelsinene og del dem i båter. Ringle ca. ¾ av sirupen over künefen, strø over melis og fordel pistasjnøtter og appelsinbåter på toppen. Server med resten av sirupen – samt litt kaymak om ønskelig.

Tips

Künefe får et veldig elegant og festlig utseende når den stekes i små ramekiner. Hvis du vil, kan du garnere retten med spiselig gullglitter eller gullstøv for virkelig å høyne feststemningen.

Oppskrifts-ID: 1619

Oppskriften som PDF

last ned PDF

Takk for tilbakemeldingen!

Gi oss tilbakemelding

Trykk på antallet stjerner du vil gi. Jo flere, jo bedre!

1 økologisk lime – 125 g honning – 3 ss Kikkoman Naturlig Brygget Soyasaus ¼ ts malt kanel – 3 dråper rosenvann (eventuelt appelsinblomstvann eller sitronsaft)

Finrasp litt skall fra limen, del den deretter i to og press ut saften. Ha skall og saft i en liten panne med honning, Kikkoman Soyasaus, kanel og ca. 75 ml vann. La det småkoke forsiktig i 3–5 minutter, tilsett deretter rosenvann om ønskelig.

100 g smør, pluss ekstra til steking – 200 g kadayif (strimlet filodeig)

Smelt smøret, og bland godt med kadayif til deigen er jevnt overtrukket.

Smør til steking – 250 g revet dil peyniri-ost (eventuelt 170 g revet mozzarella og 80 g labneh, eller kun 250 g mozzarella)

Smør en 22 cm panne (eller 4–8 ramekiner) med mye smør. Trykk halvparten av deigblandingen godt ned i pannen. Fordel osten oppå, men la det være en 1 cm bred kant ytterst. Legg resten av deigblandingen øverst og trykk den ned til et fast lag med avrundede kanter. 

Sett pannen på lav til middels varme og stek i 3–5 minutter til bunnen er gyllenbrun. Vend forsiktig over på en tallerken, snu, og stek videre i 2–4 minutter til den andre siden også er gyllen.

2 appelsiner – 2 ss melis – 40 g hakkede pistasjnøtter – 200 g kaymak (tyrkisk clotted cream), eventuelt mascarpone, crème fraîche eller kremfløte (valgfritt)

Skrell appelsinene og del dem i båter. Ringle ca. ¾ av sirupen over künefen, strø over melis og fordel pistasjnøtter og appelsinbåter på toppen. Server med resten av sirupen – samt litt kaymak om ønskelig.

Gi oss tilbakemelding

Takk for tilbakemeldingen!

Trykk på antallet stjerner du vil gi. Jo flere, jo bedre!

01
02
03
04

Gå aldri glipp av noe igjen!

Spennende informasjon, herlige oppskrifter og flotte konkurranser

Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.