Små dumplings med masse smak

08. april 2023

De kan ligne litt på italienske ravioli, tortellini eller tyske maultaschen, og er likevel typisk japanske: gyoza. Fylt med herlig ferske ingredienser som grønnsaker, kjøtt eller sjømat. Gyoza kan også enkelt lages helt vegetariske.

Oppdag gyoza! Utrolig gode japanske fristelser!

Gyoza serveres tradisjonelt med soyasaus, eddik, chiliolje eller ponzu. Tilberedningen av gyozaene gjør dette til en spesiell og allsidig rett som kan serveres både stekt, fritert, kokt eller dampet fylt med mange variasjoner av herlige ingredienser og smaker.

Dumplings er lettere å tilberede enn du tror

Tilberedningen av gyoza ser kanskje ikke så lett ut. Men det er lettere enn du tror, og krever bare litt tålmodighet. Den klassiske japanske gyozaen serveres gjerne med en tynn deig fylt med kjøttdeig, vårløk, kål, ingefær og hvitløk. Ingrediensene spres ut over gyoza-deigen og deigen formes deretter forsiktig til en deigpose for hånd. Deretter steker, damper eller friterer du gyozaene en kort stund før de er klare til servering.

Stekt gyoza med 3 sauser

For å lage Gyoza trenger du riktig deig

Det fungerer ikke å lage gyoza uten den riktige deigen. Vi viser deg hvordan i denne videoen. Du kan også kjøpe ferdig gyoza-deig fra et velassortert supermarked, eller i en asiatisk butikk.

Lag gyoza-deigen selv

Dipper som passer perfekt til japansk gyoza

Dipper og gyoza hører sammen. Tradisjonelt serveres gjerne gyoza sammen med en dipp laget av soyasaus, eddik og chiliolje, men vi kan også anbefale andre hjemmelaget dipper som f.eks dipp laget av majones, Kikkoman naturlig brygget soyasaus og tahini (stekt sesampasta). Dipper laget på yoghurt, eller Kikkoman pozusaus smaker også utrolig godt som en dipp til gyoza.

En herlig forrett, smakfullt tilbehør eller lett hovedrett

Gyoza er små asiatiske delikatesser som passer til enhver anledning og meny. Gyoza smaker utsøkt både som forrett, hovedrett eller som en spennende sideritt eller tilbehør. I Japan serveres gyoza gjerne som tilbehør til klare ramen eller nudelsupper. Men gyoza er også en populær spesialitet som hovedrett – og da gjerne i mange ulike varianter.

I Kina er de fylte dumplingene – som kineserne kaller Jiaozi – en typisk høytidsrett ved nyttårsfeiringen. De symboliserer velstand og solidaritet, noe man nesten kan kjenne på smaken!

Stekt gyoza – en japansk klassiker

Spisskål, kjøttdeig, vårløk, hvitløk og ingefær danner grunnlaget for disse stekte gyozaene, som er en virkelig fryd for kresne gourmeter! Krydre bare ingrediensene med Kikkoman naturlig brygget soyasaus, «pakk» dem inn i gyoza-deigen og stek dem i pannen til de er sprø og gyldenbrune. Resultatet er herlige dumplings med masse herlig aroma. Alt som mangler er en passende dipp – enten som et krydderkick med chiliolje og eddik, eller dipp laget med majones, sesampasta og honning. Smaker også utrolig godt sammen med Kikkoman ponzusaus som dipp.

Shumai – små japanske gyozaer med kjøttfyll

Shumai er en variant av gyoza. Deigen er litt annerledes – og det er formen også. Fordi de små japanske deigposene ser ut som en vakker blomst. De er fulle av ferske ingredienser som kjøtt, shiitakesopp og erter – naturlig smaksatt med Kikkoman soyasaus. Med bare en enkelt grønn ert til pynt, lager du enkelt en Shumai med en dekorativ blomst! Passer perfekt sammen med en dipp laget av en blanding av soyasaus og sennep.

Tilbehør eller hovedrett – hvor mange gyoza trenger jeg?

I Japan serveres gyoza ofte som tilbehør til en klar ramen eller nudelsuppe. Da er det tilstrekkelig med ca 10 stykker per person. Hvis du foretrekker å servere de små delikatessene som hovedrett, bør du beregne minst 15 biter per person.

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.