Om det gjelder spaghetti, farfalle, ravioli eller tagliatelle: Utvalget av pasta bare på det europeiske kontinentet er enormt.

Hvis du ser til Asia vil du se at det er mange flere nudelvarianter å oppdage i verden. Mens vi har pasta basert på egg og hvetemel, er nudler i asiatiske land ikke bare laget av hvete, men ofte av ris og stivelse. Variasjonen av former og smaker er like enorm som i Europa - til og med det tradisjonelle japanske kjøkkenet og andre asiatiske lands kjøkken kjenner riktig type nudler for hver rett. Kikkoman presenterer de viktigste for deg.

Japanske ramennudler

Enten som en rask snack, som gatemat eller på fin restaurant: Tradisjonelt er mat med ramen i Japan en av de mest konsumerte matvarene. Ramen er laget av hvetemel, salt, vann og et litt salt mineralvann kalt Kansui. De har forskjellige lengder og former og er noen ganger tynne, noen ganger tykke, andre ganger rette eller foldet. Ramennudler serveres med kjøtt- eller grønnsaksbuljong, som vanligvis er smaksatt med soyasaus eller miso-pasta. Som topping brukes ofte tynne skiver av svinekjøtt (chāshū), tørket tang (nori) og litt bambus (menma) og vårløk. Den stedlige tilberedningen av nudelrettene er ofte veldig forskjellig.

Japanske udonnnudler

Udonnudlene stammer i likhet med Kikkoman fra Japan. I likhet med europeiske nudler er de laget av hvetemel, bordsalt og vann. De er de tykkeste nudlene i japansk mat, og serveres ofte i varm buljong. Buljongen består av fiskekraft (dashi), soyasaus og Mirin, muligens krydret med litt chilipepper (shichimi). Dette garneres med finhakket vårløk, krabber og grønnsaker i tempura-deig (kakiage) eller frityrstekt tofu (aburaage) og kamaboko, en halvmåneformet fiskepai. Udonnudlene, buljongen og garneringen varierer fra region til region. Udon nudler er enkle å steke, og passer godt som Yaki-udon til forskjellige grønnsaker og kjøtt eller fisk. Om sommeren spises de ofte og gjerne som kalde. Til suppe, nudelrett eller salat: De tilhørende ingrediensene bør alltid anpasses til sesongen.

Japanske sobanudler

De gråbrune sobanudlene er tradisjonelt en viktig bestanddel i det japanske kjøkken, som også kalles Washoku. De er laget av bokhvetemel og vann, og bidrar derfor med en umiskjennelig, litt nøtteaktig smak. Gjennom tilsetting av grønt tepulver blir de noen ganger også grønnlige. Sobanudler serveres tradisjonelt enten kalde med forskjellige dipp eller som en tilsetning i nudelsupper. Buljongene består da vanligvis av fiskekraft (dashi) og soyasaus. Som med udonnudlene er garnityret til sobanudelretter svært variert og sesongbasert. Toppingene er vanligvis de samme som med udonnudler.

Japanske somennudler

Somennudlene er svært tynne. De er hvite og langstrakte, og laget av hvetemel, salt og vann. I forhold til udonnudlene er de tynnere. Kalde og dyppet i buljong av fiskekraft (dashi) og soyasaus, toppet med fersk ingefær, er trådnudlene en populær rett, spesielt på varme sommerdager.

Japanske shiratakinudler

Disse nesten gjennomsiktige trådnudlene inneholder lite karbohydrater og fett. Derfor er de populære blant mange som har noen kilo til overs. Shiratakinudler er laget av konjakkrot, men har liten smak i seg selv, så de tar opp aromaen fra sausen godt og brukes i nesten alle asiatiske retter. Prøv vår Shirataki-linguini eller vår Shirataki-salat.

Asiatiske risnudler

De typiske asiatiske risnudlene er laget av rismel og vann. For tilberedning blir de ikke kokt ekstra, men bare overhelt med kokende vann hvorpå de svulmer avhengig av tykkelse og bredde i forskjellige lengder. Risnudler serveres som tilbehør til wok-retter, i salater eller til og med i supper. De er en av de mest brukte ingrediensene i østasiatiske retter, og er vanligvis ideelle for et glutenfritt kosthold. Lever også du et glutenfritt liv? Kjenner du allerede til vår Glutenfrie Tamari-Soyasaus?

Asiatiske glassnudler

Asiatiske glassnudler er nærmest gjennomsiktige – et kjennetegn som også gjenspeiles i navnet. De er laget av stivelse, mest utvunnet av mungbønner, poteter, søtpoteter, tapioca eller hamp, så vel som vann. De er deretter tilgjengelige i tørket form. Ved tilberedelsen blir glassnudlene bløtet opp i vann og bearbeidet i supper, wokretter eller vårruller.

Kikkomans tips: 

Pynt opp dine neste wok-retter med friterte glassnudler. Hvordan den deilige knasende sprøheten lages, ser du på videoen vår.

Kinesiske eggnudler

Disse nudlene, som også er kjent som Mie-nudler, inneholder i tillegg til hvetemel, vann og salt store mengder egg. Derfor ser de ut, smaker og tilberedes litt som vår klassiske spaghetti. Imidlertid har de en intens smak på grunn av det høye egginnholdet, og egner seg spesielt godt til retter med fyldige sauser, da de absorberer smak veldig godt med sin råere overflate. For eksempel som våre Teriyaki nudler med biffstrimler.

Visste du?

Også det kokte vannet fra sobanudlene finner sin anvendelse i Japan. Det anses som ekstremt sunt, og serveres ofte etter måltidet som en forfriskende drikk. Soba inneholder nemlig åtte essensielle aminosyrer.

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.