

Bærekraft hos Kikkoman
Siden vi er et selskap med lange tradisjoner og produserer et klassisk produkt som brukes av profesjonelle kokker og på hjemmekjøkkener over hele verden, er bærekraft svært viktig for oss.
Her kan du lese om hva dette betyr i detalj, og om målene vi har satt oss.

Netto karbonnøytralitet innen 2050
På vår vei mot netto null CO2-utslipp har vi satt et milepælsmål om å redusere våre globale klimagassutslipp med over 50 % og vannforbruket per produksjonsenhet med mer enn 30 % innen 2030. Vi sikter også mot 100 %. gjenvinningsgrad. I samråd med Science Based Targets Initiative (SBTi) forfølger vi også andre mål for å drive mer bærekraftig.
Innsyn og åpenhet er spesielt viktig for oss her, og derfor kan du lese våre rapporter på CDPs plattform for å finne ut hvordan vi oppnådde A- i kategorien bærekraft og A i vannsikkerhet.

Bærekraftig råvareinnhenting og korte avstander
Vi vil at våre produkter skal være ferske og ikke ha reist via lange transportruter når de havner på kjøkkener rundt om i verden. Derfor har vi i tillegg til produksjonsanlegget vårt i Japan et annet i Nederland samt et tørkeanlegg i Tyskland. Vi driver også to ytterligere anlegg i Wisconsin og California, USA.
Der det er mulig, henter vi ingrediensene til hvert av disse anleggene lokalt. Til vår europeiske produksjon kommer for eksempel 100 % av hveten vår fra Tyskland. Vann og salt hentes fra Nederland, og europeiske soyabønner spes på med forsyninger fra USA, Canada og Brasil. Vi sørger for bærekraftig og ansvarlig soyadyrking med ProTerra-sertifisering. Vi bestreber oss også på å sørge for at ikke noe mat går til spille gjennom hele produksjonskjeden vår.

Bærekraftige produksjonsanlegg
Vi har kontinuerlig redusert forbruket av elektrisitet, gass og vann på vårt europeiske produksjonsanlegg siden 2001 – samtidig som vi har økt produksjonsvolumene. I dag henter vi 100 % av elektrisiteten vår fra fornybare energikilder (vind, sol) og benytter lokale vannressurser.
Vi bruker også biproduktene fra produksjonen av soyasaus. Soyakaker (faste rester) har stor verdi som proteinrikt dyrefor på gårder. Emballasje og paller tas i bruk på nytt, og i USA brukes resterende saltlake til å fjerne is på veiene!

Rettferdige forhold for alle
Vi har forpliktet oss til rettferdige og stabile arbeidsforhold både på våre egne produksjonsanlegg og hos alle våre partnere og leverandører. I 2001 ble Kikkoman-konsernet det første japanske selskapet som signerte United Nations Global Compact (UNGC). Dette internasjonale rammeverket for bærekraftig forretningspraksis forplikter oss og våre partnere til å opprettholde høye standarder for kvalitet, forsyningssikkerhet, menneskerettigheter, arbeidsforhold, miljøtiltak og forretningsutvikling.
Og siden bærekraft for oss også betyr at vi behandler mennesker rettferdig og med respekt, gjennomgår vi jevnlige revisjonsrapporter fra Sedex Members Ethical Trade Audit (SMETA) over våre arbeidsforhold, sikkerhetsrutiner, hygiene og miljøstyring. SMETA er et av de mest brukte kontrollkonseptene for bærekraftig og etisk forretningspraksis.