Kikkomans historie

Kikkomans historie

Historien bak Kikkoman strekker seg tilbake til det 17. århundre, da forfedrene til Mogi-familien i japanske Noda startet fremstillingen av den mørkebrune kryddersausen basert på soya, hvete, vann og salt.

Byens optimale beliggenhet ved bredden av elven Edo ga god tilgang til råvarer, så vel som rask levering til den hurtig voksende byen Edo, som vi i dag kjenner som Tokyo.  Nederlandske handelsreisende oppdaget det svarte gullet, og tok det med seg tilbake til Europa.

Kikkoman etablerte seg innen kort tid på det europeiske markedet, blant annet gjennom viktige utmerkelser på verdensutstillingene i Wien i 1873, og under Expo Amsterdam i 1881. Året 1917 grunnla de japanske familiene Mogi, Takanashi og Horikiri bedriften Noda Shoyu Co. Ltd. År 1964 ble firmanavnet først endret til Kikkoman Shoyu Co. Ltd., og så i 1980 til Kikkoman Corporation.

I dag er Kikkoman verdensleder på soyasauser, og den spesielle, munnfyldige smaken blir satt pris på i mer enn 100 land verden over. Og dette er slett ikke alt – Kikkoman er også offisiell hoffleverandør til det japanske keiserhuset.

Visste du?

Navnet Kikkoman har en spesiell betydning. «Kikko» betyr skilpaddeskall, og «man» betyr ti tusen. Det finnes en japansk saga som forteller at skilpadder lever i ti tusen år og symboliserer lykke, suksess og et langt liv.