Sopp – Skogens Delikatesse

30. August 2023

Rik på vitaminer og lite kalorier fra sopp til shiitake

Sopp har høysesong på sensommeren og høsten. Imidlertid er det mange varianter gjennom året.

Soppen er et svært sunt næringsmiddel. Den består 90 prosent av vann. Med 20 kilokalorier per 100 gram er den også ekstremt kalorifattig. Dessuten inneholder sopparter flest en lang rekke viktige B-vitaminer og vitamin D. Men det gjelder å være varsom når man sanker sopp i skogen. Man må vite hva man gjør. Faktisk er 150 europeiske sopparter giftige. Du kan imidlertid stole på at soppen du kjøper i matbutikken ikke er giftig. Det er enkelt å tilberede sopp. Stek den i litt smør eller grill den, før du har i urter. Med en skvett av den Kikkoman-sausen du foretrekker, smaker sopprettene enda bedre.

Soppverdenens kjendiser

Sjampinjong er nok verdens mest kjente sopp. Selv om du får kjøpt den året rundt på glass eller i boks, smaker fersk sjampinjong helt klart aller best. Den har en mye mer aromatisk og fyldig smak. Denne skogsoppen er rik på vitamin B og proteiner. Karakteristisk er det hvite, faste kjøttet og den runde «hatten». Sjampinjong har også en egenskap den er helt alene om: Den er den eneste soppen som kan spises rå, for eksempel i salat. Lliker du den best kokt eller stekt, kan du for eksempel lage en fløtesaus eller kremet suppe med sjampinjong. Både små og store eksemplarer kan settes på spidd og grilles saftig. Ikke minst egner sjampinjong seg perfekt i raske pastaretter.

Kantarell og steinsopp er viltsopper. De kan ikke dyrkes; de vokser bare i skogen og kun under passende forhold. Begge soppartene trenger en fuktig skogbunn og masse sollys. Kantareller er særlig populære på grunn av den milde, krydrete aromaen. Stekt til spagetti, i en deilig grateng eller til fisk egner begge soppartene seg spesielt godt på tallerkenen om høsten. Steinsopp har derimot en lett nøtteaktig smak, noe som passer ideelt til ris- og pastaretter. Klassikeren er i dag som før, steinsopprisotto.

Shiitake er soppen over alle sopper i Øst-Asia. Der brukes den både som næringsmiddel og legemiddel. Denne asiatiske soppen har nå også erobret det vestlige kjøkken. Mange kokker foretrekker shiitake i tørket form, fordi den får Umamismaken – den spesielt aromatiske smaken som også kjennetegner Kikkoman naturlig brygget soyasaus – til å utfolde seg. Er du ennå ikke helt overbevist? Da bør du prøve å steke disse små, brune delikatessene sammen med grønnsaker som tilbehør til fjærkre, kjøtt eller fisk.

Trøffelen er verdens dyreste sopp; den er rett og slett en edel sopp. Både den svarte og den hvite trøffelen er svært sjelden. Forholdsmessige hyppig er den å finne i skogene i Frankrike, Italia og Australia. Særlig den svarte trøffelen brukes ofte i tilberedningen av kjøtt- og fiskeretter. Den hvite trøffelen derimot raspes over den ferdige maten helt til slutt, siden den mister sin karakteristiske duft når den kokes. 

Verdt å vite om sopp

  • Soppen skal ha en glatt og uskadd overflate. Snittflaten på stilken skal fortsatt være frisk og ikke være skrumpet inn.
  • Fersk sopp føles tørr, fast og silkeaktig. Er den våt og slimete, bør du helst kaste den.
  • Fersk sopp sprer en behagelig duft av skog. Bruk aldri sopp som lukter muggent.
  • Sopp bør helst brukes samme dag som du kjøper den. Om du imidlertid handler for dagen etter, bør du pusse godt av soppen og legge den i et rent kjøkkenhåndkle i grønnsaksskuffen i kjøleskapet.
  • Myten om at man ikke skal varme opp sopp er ikke sann, så lenge du er oppmerksom på et par ting. Når soppen først er tilberedt, skal soppretter kjøles raskt ned og oppbevares i kjøleskap. Da kan du uten videre varme den opp igjen dagen etter eller dagen etter den igjen, men helst til en temperatur på over 70 grader, slik at eventuelle bakterier tilintetgjøres.

Gå ikke glipp av noe godt!

Registrer deg her og få regelmessig inspirasjon i innboksen!
Du har ikke fylt inn alle nødvendige felter.

Jeg vil gjerne motta e-post om nye tilbud og produktinformasjon. Meld deg av når som helst, helt gratis.