Washoku: Utmerkelse som verdens kulturarv i 2013

Hvorfor det japanske kjøkken er noe for seg selv

Inntil i dag er det bare svært få nasjonale kjøkken som er opptatt i UNESCOs liste over vår immaterielle kulturarv. I 2013 lyktes det imidlertid for Washoku - den tradisjonelle japanske matkulturen - å bli ført opp på den verdenskjente UNESCO-listen. En ære som gjorde hele den stolte japanske nasjonen enda stoltere!

Washoku er en metode som fremmer bruken av forskjellige naturlige, lokalt dyrkede ingredienser som ris, fisk, grønnsaker og spiselige ville planter. Den omfatter også tradisjoner som vektlegger omhyggelig tilberedning og presentasjon av matretter. Washoku er imidlertid så mye mer: Ordrett oversatt betyr det «harmoni med mat», og harmoni er et av nøkkelelementene i et tradisjonelt japansk kjøkken.

Hvorfor Washoku fortjener sin plass blant verdens kulturarv

Det japanske kjøkkenet benytter lite kjøtt, men inneholder i stedet desto mer ris, fisk og sesongens grønnsaker. I tillegg brukes tradisjonelt soyasaus til å tilsmake en rekke matvarer, der sausens spesielle kvalitet hjelper til med å løfte frem den naturlige smaken av ingrediensene uten å dekke dem. Denne egenskapen er vel bevart i Kikkomans naturlig bryggede soyasaus.

Japanere som praktiserer Washoku, er svært nøye med presentasjonen av maten. Rettene er vakkert dekorert, og serveres på spesielt servise; de er en fryd for øyet. Helt i tråd med mottoet: Mat for øyet. Et annet viktig aspekt ved Washoku er kombinasjonen av forskjellige ingredienser for å skape harmoni mellom farge og smak.

Washoku er mye mer enn en typisk nasjonal kokekunst. Den er langt mer en filosofi og et ritual som uttrykker verdsetting av tilberedningen og riktig bruk av matvarer.

Visste du?

Washoku er mye mer enn en typisk nasjonal kokekunst. Den er langt mer en filosofi og et ritual som uttrykker verdsetting av tilberedningen og riktig bruk av matvarer.