
Fondue på japansk maner
Koselige kvelder med venner og familie over et deilig, avslappet og fremfor alt langsomt måltid – dette er hva fondue handler om! Og ikke bare her i Europa, men også i Japan. Der kalles måltidet Shabu-Shabu, og blir tradisjonelt laget med storfekjøtt. Hver gjest kan tilberede sitt eget kjøtt ved å dyppe det i en gryte med sydende varm kjøttkraft. Lyden som da oppstår, er opphavet til rettens morsomme navn. Som tilbehør brukes ulike typer kål, purre, gulrøtter, forskjellige sopper eller Udon-nudler, som også tilberedes i buljongen. Etter kokingen dypper du kjøtt og grønnsaker i ponzu- eller sesamsaus, og lar dem smelte på tungen! Rimeligvis serveres kokt ris ved siden av.
Kjør på! Kikkoman viser deg to gode oppskrifter på denne koselige, tradisjonelle japansk maten:

Shabu-Shabu (Japansk Hot Pot)
Oppskrift for to personer:
- 150 g tynnskivet oksekjøtt til koking
- 4 shiitake-sopp (alternativt: sjampinjonger, østerssopp)
- 150 g Hakusai (kinakål) (alternativt: savoykål, mangold)
- 1/2 bunt spinat/løvetann/ruccola
- 1/2 bunt vårløk (alternativt: purre)
- 600 ml kokebuljong: 1 knippe tare og 600 ml vann (eventuelt: fiske-/kjøtt-/grønnsakbuljong)
- etter smak: Kikkoman Ponzu-saus eller Kikkoman Sesam-dressing
Til sesamsausen (lager du selv):
- 4 ss sesampasta eller peanøttpasta
- 2 ss eplesaft
- 1-1,5 ss soyasaus
- 1/2 ts sukker
- hvit pepper etter smak
Fremgangsmåte:
Skjær kjøttskivene i stykker. Fjern stilkene fra shiitake-soppene og skjær resten dekorativt opp. Kutt stilkene til kinakålen i 4-5 cm biter og skjær bladene i spiselige stykker. Kutt spinaten grovt opp, og skjær vårløken på skrå i 5-6 cm stenger. Bland ingrediensene til sesamsausen. Kok opp kraften. Kok kjøttet lett i buljongen, og kok resten av ingrediensene mens du spiser. Nyt måltidet med sesamsaus og Ponzu som dipp-sauser.

Daikon-rettich Shabu-Shabu
Oppskrift for to personer:
- 300 g rettich (Daikon)
- 150 g tynnskivet svine- eller oksekjøtt til koking
- 40 g gulrøtter
- 1/2 pakning Shirataki-nudler (alternativt: glassnudler - lettkokt)
- 1 bunt Mizuna (alternativt: spinat)
- etter smak: Kikkoman Ponzu-saus eller Kikkoman Sesam-dressing
Til Tsuyu-buljongen:
- 2 kopper vann
- 2 kopper hønse- eller grønnsakbuljong
- 2 ss Kikkoman soyasaus
- 2 ss hvitvin (etter ønske)
- 1 ts sukker
Fremgangsmåte:
Skjær opp rettichen i 15 cm lange tynne strimler. Skjær svinekjøttet / storfekjøttet i tynne og store skiver, skjær gulrøttene og Mizuna (eller spinat) grovt i strimler på 5 cm lengde. Blansjer Shirataki-nudlene (eller glassnudlene). Bland alle ingrediensene til buljongen i en gryte og tilsett de resterende ingrediensene. Smak til ved å dyppe ingrediensene i ponzu- eller sesamsaus, og nyt måltidet.
Shabu-Shabu på europeisk maner – ganske enkelt og hjemmelaget
Det er ikke bare japanerne som elsker Shabu-Shabu. Den nye trenden er langsomt men sikkert i ferd med å gripe om seg i Europa, og tilbys i stadig flere restauranter. Men på sitt aller hyggeliste er den simpelthen hjemme! Med gode venner, gjerne en god vin, og rikelig med tid. Kikkoman viser deg med tre gode oppskriftsideer hva du trenger for en vellykket europeisk Shabu Shabu. Kjenner du appetitten komme? Da er det bare å invitere venner og familie til et lystig hjemmelaget måltid!