Osechi-Ryōri: Japanske spesialiteter til nyttår

Japansk nyttår

Oshōgatsu (お正月), det japanske årsskiftet, er en av de viktigste festlige anledningene i Japan. Feiringen av Ōmisoka, den japanske nyttårsaften, foregår litt annerledes enn i Europa. Så er den da heller ikke selve høydepunktet, men heller opptakten til den egentlige nyttårsfesten, og den feires langt mindre spektakulært. Inngangen til det nye året markeres i Japan ikke med noe storslagent fyrverkeri, men med klangen fra buddhistiske tempelklokker. 108 slag gjøres med den store klokka i hvert eneste buddhisttempel i hele landet. Med hvert slag skal ett av de 108 verdslige begjærene fra folket forlate jorden, slik at de kan starte det nye året fri for synd og lidelse. Mange japanere benytter anledningen til å avvikle Hatsumōde (初詣), som er årets første tempelbesøk, for å be om lykke og god helse gjennom de tolv kommende månedene.

Oshōgatsu (お正月) – det japanske nyttåret

Akemashite omedetô gozaimasu, eller あけましておめでとうございます – slik ønsker du Godt Nytt År på japansk. Imidlertid er det egentlige japanske nyttåret mer beslektet med julefeiringen i Europa. Det er årets viktigste familiefest; barna får gaver, og fremfor alt spiser og drikker man mye og lenge. Et fast nyttårsinnslag og samtidig ett av de viktigste kulinariske ritualene er Osechi Ryōri – det japanske nyttårsmåltidet. På samme måte som med Bentōbestår det av forskjellige spesialiteter og delikatesser, omhyggelig arrangert og servert i en vakker boks (Jyu-bako). Alle forberedelsene til Osechi Ryōri gjøres før selve årsskiftet. Dette er fordi ingen skal behøve å lage mat på den første nyttårsdagen i Japan.

Hver delikatesse har en spesiell betydning

Det er ikke bare selve skikken som sådan som japanerne feirer. Også de enkelte rettene og innholdet i nyttårsboksene har en spesiell betydning. For hver enkelt av delikatessene i en Osechi tilskrives ulike positive egenskaper. Bit for bit, lag for lag, virker de som et symbol for håp, glede og rikdom i livet og det nye året man trer inn i. For eksempel er den «saltstekte havabboren» (Tai no Shioyaki) regnet som å bringe hell og lykke, og silderogn (Kazu no ko) er hevdet å garantere nye og sunne avkom i det nye året. Havtangen står for glede, mens de svarte soyabønnene representerer helse og sunnhet. Svært populær er også Ozōni, en suppe med Mochi-riskaker. Nettopp Mochi-riskakene har en spesiell betydning til nyttårsmåltidet. De står for et langt liv, utholdenhet og sunnhet.

Osechi Ryōri-delikatesser med ny inspirasjon

Tradisjonen med Osechi Ryōri er i dag over 1000 år gammel.Datemaki (søt, rullet omelett), Kuri Kinton (kandiserte kastanjer med søtpoteter), Kuromame (søte svarte soyabønner) eller Su Renkon (syltet lotusrot) er noen av klassikerne blant Osechi-spesialitetene. Ved siden av de typiske små, kalde delikatessene, som ikke bare er appetittvekkende, men også veldig dekorativt anrettet, omfatter Osechi-ryōri-ritualet nå stadig mer moderne variasjoner. Blant disse er roastbeef og salater, eller stekte kinesiske oppskrifter. Mangfoldigheten er enorm. Kikkoman viser deg hvilke spesialiteter du kan sette sammen for å skape din helt egne Osechi-ryōri-fest til nyttår. Du vil ha alle sjanser til å lykkes med våre forskjellige Japas – som natürligvis alle er smakfullt krydret med våre Kikkoman-soasauser. En nødvendighet for japanske spesialiteter!