Kulinarisk reise verden rundt – Inspirasjon Tex-Mex

De som har vært i Texas, vet at texanerne elsker Tex-Mex mat! Navnet som opprinnelig kun skulle være navnet på jernbanestrekningen mellom Texas og Mexico utviklet seg fort til å bli et kulinarisk begrep – for mye av texanernes matlaging var inspirert av den mexicanske kokekunsten. Med tiden har det utviklet seg en egen matkultur, en fusion-food som i dag finnes i mange kulturelle varianter over hele verden.

Men hva er egentlig typisk Tex-Mex, og hvor er den grunnleggende forskjellen fra det mexicanske kjøkkenet? Vi har ikke bare latt oss inspirere til nye oppskrifter i europeisk stil, men også sett bak kulissene og i historien bak Tex-Mex. Det er ikke bare Tex-Mex som har latt seg inspirere av det meksikanske kjøkkenet, det er faktisk påfallende mange mexicanske restauranter som selv tilbyr Tex-Mex – også i USA! Dette viser at grensene mellom de to kjøkkenene i større grad har blitt visket ut. I tillegg har Tex-Mex utviklet seg til en populær og mangfoldig matlagningsstil, og er ikke lenger bare mat som tilhører arbeiderklassen.

Hva forbinder du med begrepet Tex-Mex? De som med en gang tenker på nachos, enchiladas eller quesadillas tenker helt riktig! Tex-Mex skiller seg hovedsakelig ut når det gjelder ingrediensene. Typiske ingredienser for Tex-Mex er for eksempel søt mais og gul ost, mens de i Mexico heller bruker minimais og hvit ost. Oksekjøtt brukes betydelig oftere i Tex-Mex, mens mexicanerne bruker mer kylling. Det at mange retter har samme navn, men består av ulike ingredienser, forklares av at de blant annet ble påvirket av nybyggerne som kom til Texas for over 200 år siden og som hadde med seg milde, europeiske matvarer. Det flere årtusener gamle mexicanske kjøkkenet er betydelig mer spicy, og dermed ikke en god match for ømtålige ganer! Det mexicanske kjøkkenet ble også i sin tid også påvirket av ulike kulturer verden over. Spennende ikke sant?

Dersom dere er like glade i Tex-Mex-mat som vi er, bør dere absolutt teste ut våre nye oppskrifter!

Vi har latt oss inspirere til retter, som forener Tex-Mex ingredienser som finnes rundt oss. I tillegg er alt raskt og enkelt å tilberede, noe som gjør det til perfekt fingerfood til neste party.

Med Ponzu, Teriyaki, Kimchi eller vår klassiske soyasaus viser vi dere hvordan dere kan spice opp Tex-Mex-retter med våre sauser. God fornøyelse!