
Koker med Asparges
Endelig er fersk asparges å få tak i. Avhengig av værforholdene begynner aspargeshøstingen rundt midten av april og varer til 24. juni, St. Hans. Asparges er ikke bare godt med den klassiske hollandaise-sausen, også asparges og soyasaus er et smakfullt team. Her viser vi deg noen appetittvekkende muligheter. Følger du våre tips og triks for riktig aspargestilberedning, kan ingen ting gå galt!
1. Innkjøp
Ikke all asparges er god asparges. Det ser du alt i butikken eller på markedet. Asparges smaker best når den stikkes om morgenen og tilberedes samme dag. Det forutsetter selvfølgelig at den kjøpes i aspargessesongen og er dyrket lokalt. "Stukket om morgenen og spist til middag" kunne vært aspargesbondens motto. Fersk asparges gjenkjenner du ved at den fortsatt er litt fuktig i endene, og at det kommer ut litt saft hvis du trykker på dem. Hvis saften lukter ufrisk og innestengt, er aspargesen gammel. Rå, ferske aspargesstilker er faste og ikke misfarget, og det samme gjelder toppene. Hvis du gnir ferske aspargesstilker mot hverandre, høres en hvinende lyd.
2. Oppbevaring
Asparges må oppbevares kjølig, fuktig og mørkt, altså helst i kjøleskap. Pakket inn i en fuktig klut og beskyttet med en plastpose holder aspargesen seg fersk i to til tre dager. Hvis aspargesen allerede er skrellet, kan den oppbevares på akkurat samme måten, men da holder den seg bare en dag.
3. Skrelle
Før skrelling bør aspargesen skylles i kaldt, rennende vann, så man får bort eventuelle rester av sand. Deretter griper du til aspargesskrelleren – eller en helt vanlig grønnsakskreller: Hvit eller fiolett asparges skal alltid skrelles ovenfra og nedover. Legg stilken på underarmen og hold den fast i toppen med fingrene. Begynn å skrelle ca. 0,5 – 1 cm under enden av aspargestoppen. Pass på å skrelle tynt, men jevnt og rundt det hele. Skjær av aspargesendene. Grønn asparges må vanligvis ikke skrelles. Sandrester og endene bør allikevel fjernes. Hvis den grønne aspargesen ikke er helt fersk, anbefales det å skrelle nedre halvdel av stilkene forsiktig.
4. Kokingen
Under kokingen skal aspargesen bare såvidt dekkes av vann, så de verdifulle vitaminene og mineralstoffene i stilkene ikke går tapt. For hver liter vann tilsettes, alt etter ønske og egen smak, ca. ½ spiseskje naturlig brygget soyasaus. En klype sukker bidrar til å trekke ut bitterstoffene av aspargesen, men du kan også legge noen loffebiter i kokevannet. Når du koker grønn asparges, kan du gjerne ta litt mer sukker. Og med en klatt smør smaker det enda bedre. Hvis aspargesen legges i kokende vann, trenger den, avhengig av tykkelsen på stilkene, mellom 10 og 25 minutters koketid. Grønn asparges er stort sett mør allerede etter 5 til 8 minutter, men også dette avhenger av diameteren. Hvorvidt aspargesen virkelig er passe kokt, kan du teste med en spiss kniv: Kniven skal gli lett gjennom enden av aspargesen, men du skal fortsatt merke en svak motstand.
5. Måltidet
Det klassiske tilbehøret til asparges er poteter, rå eller kokt skinke, en herlig svine- eller oksefilet, kalvekjøtt eller fisk. Menyen kompletteres av hollandaise- eller béarnaise-saus. Smeltet smør og en dash soyasaus er også deilig. For også den Naturlig Bryggede Soyasausen fra Kikkoman smaker godt til asparges, og det i de forskjelligste variasjoner. Prøv gjerne noen av våre velsmakende aspargesoppskrifter.