Ny og spennende smak av jul

Ribbe og pinnekjøtt dominerer fortsatt den norske julemiddagen, men stadig flere ønsker å finne sine egne tradisjoner og prøve en ny smak av jul. La deg inspirere!

Vår smak av jul er ofte veldig knyttet opp mot tradisjoner og hva vi “alltid” har spist på julaften. 

Tradisjonell smak av jul

Ribbe er den foretrukne julemiddagen hos de fleste, viser undersøkelser gjort på oppdrag fra matprat.no, og østlendinger er aller mest glad i ribbe og stekt svor på julaften. Pinnekjøtt har spist seg inn på ribba i popularitet og retten er den mest populære på Vestlandet. På plassene bak følger kalkun, juletorsk som har mange tilhengere på Sørlandet, og lutefisk. 

Men det må sies at de tre sistnevnte julemiddagene ligger langt bak ribbe og pinnekjøtt, i hvert fall enn så lenge. Også veganske og vegetariske julemiddager har entret julemiddagene i det ganske land, og spesielt blant yngre kvinner.

Julemat på nye måter

Selv om ribbe og pinnekjøtt fortsatt er mest utbredt, gjør stadig flere andre valg. Kanskje akkurat du tenker på å innføre dine egne juletradisjoner, og muligens med en ny smak av jul? Har du lyst til å prøve noe annet enn den vanlige julematen i år? Eller kanskje du søker en mellomting med en litt annen smak til ribbesausen, eller nye småretter som supplerer pinnekjøtt, juletorsk og juleribbe? Eller hva med en ny og velsmakende forrett eller juledessert som matcher den tradisjonelle julemiddagen? 

Hvis det fortsatt sitter langt inne å rokke ved selveste julemiddagen du har spist i alle år, kan det hende både du og dem du bor med er åpne for andre smaker, sauser, dipper, matretter og oppskrifter til julefrokosten, julelunsjen, romjulsfesten, julebordet eller nyttårsaften?

Her er noen gode tips og oppskrifter som kan gi deg en ny smak av jul, på din måte!

Enda bedre smak på ribbesausen

Klarer du ikke å rive deg løs fra juleribba, men ønsker en liten tvist på årets julemiddag? En enkel ting er å servere ribba med en ny smak på ribbesausen. Her får du oppskrift på årets beste ribbesaus laget på blant annet Kikkoman soyasaus. Eller du kan erstatte det tradisjonelle tilbehøret med noe nytt og knasende, som asiatiske blomkålvinger eller fennikelsalat.

Prøv noe nytt til julemiddag

Ønsker du å ta skrittet videre og ha noe helt annet til julemiddagen? Da kan vi anbefale oksekjøtt som festmat. Prøv denne oppskriften på saftig oksefilet i søt soyasaus. Retten kan serveres som hovedrett på julaften eller nyttårsaften, eller som en tapasrett til romjulsfesten eller julebordet med venner.

Eller hva med å bytte ut pinnekjøttet med deilig lammecarré med glaserte gulrøtter?

Stekt andebryst med eple er også fantastisk festmat i julen, eventuelt kalverulader med sopp, stangselleri og valnøtter.

Ønsker du julemat med fisk, kan vi anbefale ponzu-honning glasert laks med kinesisk pak choi, karamelliserte hampfrø og brun ris. Nam-nam!

Du finner enda flere lekre hovedretter samt forretter med Kikkoman-sauser som gir den ekstra gode smaken her.

Mindre matsvinn i julen

Julefrokoster og romjulslunsjer er fine anledninger til å bruke matrester på nye måter. Med gode salater, sauser og dipper kan du gi gode matopplevelser og redusere matsvinnet i julen samtidig. For det er ingen andre tider på året hvor vi kaster så mye mat som i julen.

Grønnsaksrestene kan brukes til å lage en god suppe, slik som denne nydelige, hvite og kremete grønnsaksuppen.

Grønnsaker kan også bli til velsmakende grønnsaksspyd til snacks eller juletapas.

I romjulen har vi ofte mer tid til å sitte ved middagsbordet, og da passer det ekstra godt med fondue-retter, noe som kan være spennende for barna i familien også. Bruk det du har igjen av grønnsaker, kjøtt og andre ingredienser. Her er en nydelig oppskrift på kalvefond.

Småretter til julelunsj, julebord og nyttårsaften

Etter alle store måltider med tradisjonell julemat, kan det være en god avveksling med småretter til romjulsfesten med familien eller nyttårsfesten med venner. Tar alle gjester med seg et par småretter til et felles tapas festmåltid, blir det også mindre jobb for vertskapet.

Vi har mange gode oppskrifter på småretter med fisk og kjøtt, men også mange alternativ for veganere og vegetarianere. Det fine med småretter er at alle kan finne noe godt å spise. 

Har du roastbiff til overs fra julen, kan du lage en god forrett eller tapasrett til nyttårsaften. Prøv denne oppskriften påYakiniku-roastbeef på ristet baguette.

Flere av Kikkomans oppskrifter på forretter og snacks til julefesten finner du her.

Dipper og sauser til julematen

Kikkomans sauser er som skapt for å lage deilige marinader, dressinger og dipper, og mange av dem vil gjøre stor lykke på julefestens koldtbord, til snacks, til smårettene på tapasbordet, til forretten til nyttårsaften, til julefrokost, julelunsj og som spennende og velsmakende tilbehør til andre festmåltider i julen.

Som snacks før maten kan du servere en nydelig oliven-soyasaus-dipp sammen med tynne ferskristede baguetteskiver og oliven. Er du ikke så glad i oliven, kan du teste ut aubergine-soyasaus-dipp med hvitløk. Den er god på baguett og til ostebord, for eksempel på nyttårsaften.

Vi anbefaler også Bagna cauda-dipp med tofu og soyasaus som er nydelig til rå grønnsak-sticks eller til kokte grønnsaker til middagen.

Her kan du lese mer om hvordan du kan bruke dipper til å sette en smak av jul på din måte

Vegetar  julemiddag

Stadig flere ønsker seg et kjøttfritt alternativ til jul. En undersøkelse foretatt av Opplysningskontoret for frukt og grønt i 2019, viste at over halvparten av unge kvinner (18-25 år) foretrekker vegetarmat, som for eksempel nøttestek,veggisterkaker og andre vegetariske alternativ på julaften.

Med stadig flere vegetarianere og veganere, mangler det ikke lenger gode oppskrifter og tips å få tak i. Det asiatiske kjøkkenet har til alle tider hatt flust av plantebaserte og kjøttfrie matretter som en naturlig del av kostholdet for alle, og i vårt oppskriftsarkiv finner du mange oppskrifter, både vegetar og vegansk. Vi kan anbefale rød linsegryte med dadlergrønnsaks-Tarte Tatin og gratinert brokkoli, blomkål og glasert gresskar med sprø soyasaus strøssel.

En del av rettene kan brukes som både tilbehør og hovedrett til julefesten eller nyttårsmiddagen, eller som fine forretter på julemenyen. En del av rettene kan også være fint til koldtbordet eller tapasbordet.

Vegansk treretters festmiddag til jul og nyttår

Her er et forslag til en tre-retters festmiddag som passer for både veganere og vegetarianere:

Prøv knasende gode bruschetta med edamame og halvtørkede tomater som forrett. Bruschettaene er også supre som fingermat på tapasbordet.

Hovedretten skal ikke bare smake godt, den skal også se flott ut, og det får du til med  hasselbakt gresskar.

Til dessert kan du imponere med Kikkomans dessert: grillet mango med ponzu-sirup, iskrem og kokosflak. Oppskriften er vegetariansk, men du gjør den vegansk ved å bytte ut honning med lønnesirup, agavenektar eller risnektar. Hos velassorterte matforretninger finner du også vegansk og melkefri iskrem.

Desserter til jul og nyttår

Statistikker viser at vi spiser mer desserter i julen, både på selve julaften, gjennom romjulen og selvfølgelig på nyttårsaften.

De mest populære dessertene på julaften er krumkaker og multekrem, og på toppen av juledessert-pallen finner vi riskremen.

Men i romjulen og på nyttårsaften spiser vi gjerne andre typer desserter, mange med hovedingredienser som sjokolade og frukt.

Hjemmelaget, syndig og deilig konfekt til dessert er både godt og praktisk i og med at du kan lage den i god tid før romjulsfesten eller nyttårsfesten. Den kan serveres i porsjoner med noen biter, eller stå på tapas- eller koldtbordet som en søt avslutning på festmenyen. Prøv for eksempel denne enkle oppskriften på  sjokolade-soyasaus-konfekt med bittersøt sjokolade, fløte, Kikkoman naturlig brygget soyasaus og kakaopulver. Soyasausen erstatter salt som er godt i sjokolade.

Har du lyst på en friskere dessert, er denne appelsinkaken med blant annet mandler og Kikkoman naturlig brygget soyasaus med mindre salt, nydelig som avslutning av julefestmiddagen eller nyttårsmiddagen.