
Fondue på en anen måte – med Kikkoman-sauser!
Den klassiske fonduen med fett eller ost er typisk for Europa. Samtidig blir en ny variant – etter japansk Shabu-Shabu-stil – stadig mer populær. Men ettersom ingrediensene tilberedes i buljong, er denne typen fondue mye mindre fet, med den samme gode smaken.
Kikkoman viser deg tre gode oppskrifter, og hvilke sauser som passe til fondue.
Kjøttfondue

For 6 porsjoner
Ingredienser
Kjøttfondue
- 1 l kjøttbuljong
- 600 g storfefilet
- 200 g sukkererter
- 1 søtpotet
- 1 glass minimais i lake
Cumberlandsaus
- 100 g Tranebærsyltetøy eller ripsgele
- 1 ts dijon-sennep
- Skall og saft fra 1 appelsin
- 2 ts Kikkoman Ponzu Orange
- Svart pepper
Peanøttsaus
- 125 g peanøttsmør
- 4 ss Kikkoman Teriyaki-saus med ristet sesam
- Saften fra 1 liten lime
- 50 g peanøtter
- 2 ss kokosolje
- 100 ml kokosmelk
- 1 vårløk
- 3 cm ingefær
- ½ hvitløksfedd
Kjøttbuljong (til selvkoking)
- 2 løk, uskrellet
- 1 hvitløkbåt
- 2 kg suppekjøtt
- 1 kg storfeknoker
- 2 gulrøtter
- 1 gul gulrot
- 100 g sellerirot
- 6 l vann
- 1 laurbærblad
- ¼ bunt persille
- 10 svarte pepperkorn
- 60 ml Kikkoman økologisk soyasaus
Slik gjør du det
Kjøttbuljong (til selvlaging)
Vask kjøttet og knokene godt. Legg i en stor suppekjele, og hell på kaldt vann. Kok opp. Skum av når vannet koker. Tilsett resten av grønnsakene, og la koke ved middels varme i minst 3 timer. Sil av, tilsett salt etter ønske.
I stedet for en kraft du koker selv, kan du godt bruke en ferdig kraft eller noen suppeterninger.
Peanøttsaus
Ta av skallet og hakk peanøttene. Rist nøttene i en panne uten olje. Sett til siden. Finhakk vårløk, ingefær og hvitløk. Surr i olje til glassaktig. Tilsett kokosmelken og la koke noen minutter. Til slutt tilsetter du peanøtter og peanøttsmør. Tilsett lime-saften og Kikkoman Teriyaki-saus med ristet sesam.
Cumberlandsaus
Bland marmeladen med sennep, Ponzu, appelsinsaft og skall. Smak til.
Kjøttfondue
Skjær opp fileten i terninger på 2x2 cm. Blansjer sukkerertene kort i kokende vann. Dypp dem så i iskaldt vann. Skrell søtpoteten og skjær den i 2x2 cm terninger. Kok i noen minutter, til de er tyggefaste. Varm kjøttkraften i fonduepannen på komfyren. Sett fonduepannen på fonduesettet. Stikk kjøtt eller grønnsaker på spyd, og kok dem i kraften. Server sammen med sausene.
Vegetarisk
Vil du lage en vegetarisk fondue, bruker du grønnsakbuljong og utelater kjøttet.
En porsjon kjøttfondue inneholder:
- 531 kcal
- 31 g karbohydrater
- 38 g protein
- 27 g fett
Kyllingfondue

Ingredienser
Kyllingfondue
- 1 l kyllingbuljong
- 4 kyllingbryst
- 200 g pillede reker
- 100 g ravioli eller tortellini
- 200 g cherrytomater
- 1 brokkoli
Sitronmajones
- 4 eggeplommer
- 200 ml vegetabilsk olje
- 1 ss sitronsaft
- 1 klype svart pepper
- 3 ss Kikkoman Ponzu Sitron
Chilisaus
- 2 røde paprika
- 1 hvitløkbåt
- 4 cm ingefær
- 125 ml Kikkoman riseddik for sushi-ris
- 150 g sukker
- 200 ml vann
- 3 ss Kikkoman Ponzu Chili
Kyllingkraft (til selvlaging)
- 2 løk, uskrellet
- ½ stang purre
- 1 hvitløkbåt
- 2 kyllinger
- 2 gulrøtter
- 6 l vann
- 1 laurbærblad
- ¼ bunt persille
- 5 stilker timian
- 10 svarte pepperkorn
- 100 ml Kikkoman soyasaus med 43 % mindre salt
Slik gjør du det
Kyllingkraft (til selvlaging)
Vask kyllingene godt. Skjær opp kyllingene, legg brystfiletene til side. Legg i en stor suppekjele, og hell på kaldt vann. Kok opp. Skum av når vannet koker. Tilsett resten av grønnsakene, og la koke ved middels varme i minst 3 timer. Sil av, tilsett salt etter ønske.
I stedet for en kraft du koker selv, kan du godt bruke en ferdig kraft eller noen suppeterninger.
Sitronmajones
Pisk eggene godt med stavmikser. Tilsett oljen litt etter litt, inntil majonesen er tykk og kremaktig. Til slutt tilsetter du pepper, Ponzu og sitronsaft.
Chilisaus
Ta ut paprikakjernene og skjær i grove biter. Hakk opp ingefær og hvitløk. Lag en pure av pepper, ingefær og hvitløk med mikseren. Kok opp alle ingrediensene, slå ned varmen til 2/3, og la småkoke i minst 15 minutter. Sausen skal ha en marmeladeaktig konsistens.
Kyllingfondue
Skjær opp kyllingfiletene i terninger på 2x2 cm. Kok brokkolien i noen minutter i kokende vann. Dypp dem så i iskaldt vann. Varm kyllingkraften i fonduepannen på komfyren. Sett fonduepannen på fonduesettet. Stikk kjøtt eller grønnsaker på spyd, og kok dem i kraften. Server sammen med sausene.
Vegetarisk
Vil du lage en vegetarisk fondue, bruker du grønnsakbuljong og utelater kjøttet. Bruk en vegetarisk ravioli (f.eks. med Ricotta eller sopp).
En porsjon kyllingfondue inneholder:
- 591 kcal
- 32 g karbohydrater
- 33 g protein
- 34 g fett
Kalvefondue

Ingredienser
Kalvefondue
- 1 l kalvebuljong
- 600 g kalvefilet
- 250 g sopp (sjampinjong eller shiitake)
- 3 gulrøtter
- 200 g rosenkål
100 ml Kikkoman Sesamsaus
Sauce Gribiche
- 4 egg
- 1 ss dijon-sennep
- 2 ss Kikkoman riseddik for sushi-ris
- 60 ml olivenolje
- 4 sylteagurker
- 2 ss salt kapers
- 3 ss Kikkoman Ponzu Sitron
- ½ bunt persille
- ½ bunt gressløk
Kalvekraft (til selvlaging)
- 3 vårløk
- 1 hvitløkbåt
- 2 kg suppekjøtt av kalv
- 1 kg kalveknoker
- 2 gulrøtter
- 6 l vann
- 1 laurbærblad
- ¼ bunt persille
- 5 stilker timian
- 5 pepperkorn
- 10 hvite pepperkorn
- 60 ml Kikkoman naturlig brygget soyasaus
Slik gjør du det
Kalvekraft (til selvlaging)
Vask kjøttet og knokene godt. Legg i en stor suppekjele, og hell på kaldt vann. Kok opp. Skum av når vannet koker. Tilsett resten av grønnsakene, og la koke ved middels varme i minst 3 timer. Sil av, tilsett salt etter ønske.
I stedet for en kraft du koker selv, kan du godt bruke en ferdig kraft eller noen suppeterninger.
Sauce Gribiche
Kok eggene. Kjøl i kaldt vann, ta av skallet. Bland 2 eggeplommer, sennep, eddik, ponzu og olivenolje til det blir en kremaktig pasta. Finhakk urter, egg, agurker, kapers og gjenværende ingredienser og bland med pastaen. Pepre etter smak.
Kalvefondue
Skjær opp kalvekjøttet i terninger på 2x2 cm. Kok rosenkålen i noen minutter i kokende vann. Dypp dem så i iskaldt vann. Skjær opp gulrøttene i 5 mm tykke skiver. Kok i flere minutter, til de er tyggefaste. Del opp soppen i to eller flere deler etter størrelsen. Varm kalvekraften i fonduepannen på komfyren. Sett fonduepannen på fonduesettet. Stikk kjøtt eller grønnsaker på spyd, og kok dem i kraften. Server sammen med sausene.
Vegetarisk
Vil du lage en vegetarisk fondue, bruker du grønnsakbuljong og utelater kjøttet.
En porsjon kalvefondue inneholder:
- 430 kcal
- 16 g karbohydrater
- 35 g protein
- 23 g fett
En fonduekveld med Kikkoman som vil bli husket
Hvis du serverer gjestene dine en av disse tre oppskriftene neste fonduekveld, vil kvelden helt sikkert gå over i historien som særs vellykket. Kikkoman-sauser er de perfekte følgesvennene for en hyggelig fondue, da de gir alle ingrediensene en fyldig og aromatisk smak. Kikkoman anbefaler de følgende sausene til din neste fondueaften: