Europas Tradisjonelle Juleretter

En av våre vakreste skikker i julen er å spise sammen med familie og venner. Kikkoman har samlet noen tradisjonelle juleretter fra europeiske land til deg: La deg inspirere ved utformingen av årets julemeny!

Et ekstra tips for den helt spesielle smaken: Enten det er fisk, kjøtt, fjærkre, grønnsaker, suppe eller dessert – vår Kikkoman soyasaus gir alle dine juleretter et fyldig UMAMIKICK. Bare noen få sprut gjør menyen enda mer velsmakende.

Østerrike

I Østerrike varierer de tradisjonelle julerettene fra landsdel til landsdel. Karpe står ofte på menyen, men også julegås er vanlig. Dette er ofte regionale supper som potet- eller «pølsesuppe», som – slik navnet antyder – er spekket med hjemmelagde pølser og nudler og grønnsaker, i den østerrikske festmenyen. I tillegg brukes det i dag ofte kalde retter som roastbiff, gåselever, røkelaks og fiskefilet, samt skalldyr med tilbehør som salater og dipp. Liksom i Sveits er kjøtt- eller ostefonduen stadig mer populær til jul.

Danmark

Også i Danmark er julen tett knyttet til tradisjoner. Mer enn 90 prosent av danskene spiser stekt and fylt med plommer og epler, eller svinestek med sprø svor. Som tilbehør serveres enten vanlige saltkokte poteter eller karamelliserte småpoteterog rødkål. En solid saus hører til. Desserten er som oftest riskrem med mandler og kirsebærsaus.

Frankrike

I Frankrike serveres den 24. desember tradisjonelt et festmåltid av foie gras eller gåseleverpostei, østers eller andre sjømatretter til forrett, hanekylling med kastanjer til hovedrett, og «Bûche de Noël» til dessert. Hanekyllingen er spesielt oppdrettet og fetet, og slaktet ved tre måneders alder, som gir et lyst og mildt kjøtt. Desserten «Bûche de Noël», er en rullade laget av kakedeig, som for eksempel er fylt med sjokolade eller frukt, og ser ut som en treblokk. Omtrent som på bildet til venstre.

Tyskland

I Tyskland serveres om kvelden den 24. desember tradisjonelt andestek eller gåsestek, i noen områder også karpe, ørret eller potetlsalat med små pølser. Svært godt likt i Tyskland er også raclette i alle varianter.

Storbritannia

I England er det kalkun som er den mest populære julemat. Mer enn tre fjerdedeler av britene spiser fuglen til jul, etter at den ble innført og satt på motekartet av kong Edward VII allerede i det 19. århundre. Typiske tilbehør inkluderer stekte poteter og pastinakk (en hvit rotgrønnsak), gulrøtter, rosenkål og mye saus: Fuglen blir vanligvis fylt og servert med tyttebær- eller brødsaus. «Pigs in blankets» – små pølser rullet inn i knasende svor – er også en vanlig ledsager. Resten av kjøttet blir spist kaldt dagen etter i smørbrød eller med sylteagurker, eller varmet opp i en karri.

Italia

I middelhavsområdet, og spesielt i Italia, er det om kvelden den 24. desember elegante fiskeretter som dominerer. Dagen etter er det mer avslappet, med ravioli fylt med kjøtt i nord, og gjerne lam i sør. Litt mindre vanlig: I området rundt Napoli markeres ofte 1. juledag med et måltid av ål.

Polen

I Polen er det vanlig å dekke på til en ekstra person, i tilfelle uventet besøk. Typiske retter er panert karpei mel, sild i olje med løk, eller den tradisjonelle kålstuingen Bigos, som gjerne er raffinert med tørket sopp, smør og fløte. Mange familier spiser også rødbetsuppe på julaften, kalt borscht i Polen, med små suppeboller, eller melboller med surkål og soppstuing (Pierogi), og med valmuefrøkake til dessert.

Russland

Blant de tradisjonelle rettene til jul og nyttår i Russland hører Olivier-salaten. Den inneholder kokte poteter, dillpickles, erter, egg, gulrøtter og kokt storfekjøtt eller kylling eller hakkekjøtt, og er overdådig krydret med majones. Populært er også sild «i pelsfrakk», en lagdelt salat med terninger av innlagt sild, dekket med revne kokte grønnsaker som poteter, gulrøtter eller rødbeter. Det er sistnevnte som gir salaten den karakteristiske fiolette fargen. I mange regioner spiser familier også «kholodets» til jul; dette er svinekjøtt i aspik, en gelé fra kjøttsaften.

Spania

Spania har mange forskjellige tradisjoner, men den vanligste julematen er fylt kalkun. Tidligere ble den kjøpt levende på byenes torg og markeder: Folk kjøpte den og levde sammen med den inntil de brukte den til middagsmat for familien på første juledag. Som dessert er en «turrón» laget av egg, mandler, honning og sukker, med smaker om lag som nougat, et fast innslag på enhver tradisjonell spansk høytidsmiddag.

Sveits

I Sveits er det ingen spesielle juleretter som fremhever seg. Tradisjonelt er juletiden delt inn i advent, faste og høytid, som kulinarisk betyr at etter førti mørke, magre og kjøttfrie dager står kjøtt igjen på menyen. Hvilke kjøttretter som da kommer på bordet, varierer fra region til region. Ellers brukes «Fondue Chinoise», eller kinesisk kjøttfondue, som en av de mest populære julemiddagene.