Bento-Bokser – En kult fra Japan som erobrer Europa

Hva Bento-boksene er, og hvordan man kan fylle dem

Bento-boksene er ekstremt praktiske og gjør hver middagspause til et skikkelig høydepunkt. Nå gjør denne kulttradisjonen fra Japan sitt inntog i Europa og byr på et variasjonsrikt alternativ til den vanlige matpakka. De små beholderne kommer i mange uvanlige designer, og de mange mindre rommene gjør det enkelt å ta med seg maten uten at de ulike rettene blandes i hverandre. Det som er uvanlig med denne japanske lunsjboksen: Den har startet en skikkelig trend, som går ut på å sette sammen et sunt måltid på en dekorativ måte – en sann inspirasjon som gjør at vi ønsker å presentere Bento-boksen for verden.

Bento-Boksen: En japansk kulturhistorie

Det er nok ikke mange som tror at bento-boksens kulturelle opphav ligger svært langt tilbake i tid, første gang de ser de fargerike og toppmoderne bento-boksene. Helt siden 400-tallet har folk i Japan tatt med seg sine måltider i beholdere med skillevegger. Moderne varianter er laget av tre, aluminium eller plast. De har flere rom og er av og til i to etasjer, avhengig av hvor mange personer som skal spise. Bento-boksene er en del av japanernes hverdag i dag. Yrkesaktive og barn; alle bruker dem. I våre dager har den praktiske beholderen utløst en skikkelig mattrend, og det ikke bare i Japan. I mange blogger utveksler bento-fans fra hele verden tips og teknikker for hvordan den ikoniske matboksen kan fylles på kreative måter. Helt i tråd med mottoet «mat for øyet» oppstår det små kunstverk som får en til å glede seg enda mer til lunsjpausen eller snacksen mellom måltidene.

En kunst i seg selv: Slik pakker du Bento-Boksen på riktig måte

Bento-boksene kan ikke bare skilte med et elegant ytre. Også på innsiden er de som regel litt av et blikkfang og fylles med kreative ideer. Enhver kan fylle bento-boksen sin på kunstferdig vis, men følgende regler bør følges:

  1. Det skal være enkelt å spise maten, det vil si at den bør kunne spises både med pinner og med fingrene. Jo mer naturlig matrettene er, jo bedre.
  2. Porsjonene bør være små og i munnfull-størrelse, slik at det blir enkelt og plassbesparende å fylle boksene.
  3. Så mange farger som mulig skal finnes i bento-boksen, derfor er frukt og grønt viktige ingredienser.
  4. Bitene plasseres etter form og farge: Runde og kantede ingredienser passer best sammen. Det samme gjelder komplementære fargekombinasjoner (grønt og rødt, blått og oransje, fiolett og gult).

Følger du disse grunnreglene, finnes det ingen grenser for hvor kreativ du kan være. Agurker kan skjæres opp til stjerner, og risen kan formes til for eksempel morsomme dyrefigurer ved hjelp av former. Også muffins-papirformer, kakeformer eller eggformere er populære hjelpemidler som kan gi bitene et særegent utseende.

Visste du?

Bento-bokser er designet for kalde og enkle retter og egner seg altså ideelt for sushi og klassiske matpakker. De har til og med spesielle rom for våre Kikkoman soyasauser, slik at du kan vedlegge det perfekte krydderet til dine deilige lunsjretter. Nå for tiden finnes det mange forskjellige Bento-bokser. Følg denne lenken for å se flere eksempler: www.japancentre.com