BBQ – Mer enn Grilling

For mange er BBQ (barbeque, altså grilling på engelsk) synonymt med nytelse. Denne klassiske tradisjonen fra USA er et særdeles velkomment alternativ på hverdagsmenyen i sommerhalvåret. Ukjent for mange, er at BBQ ikke bare handler om klassisk grilling, men om en helt spesiell mørningsmetode som gir grillmaten en helt spesiell smak. Vi har sett litt nærmere på denne kulinariske spesialiteten.

Teriyakisauser

Uansett om du kaller det BBQ eller grilling, kan begge deler toppes med Kikkoman Teriyakisauser. Teriyaki er en spesiell tilberedningsmetode hvor alle ingredienser marineres før de grilles eller glaseres rett før servering. Kikkoman Teriyakisauser gir den typiske søt-aromatiske smaken. Prøv en av våre mange varianter, for eksempel Teriyaki BBQ med Honning!

En hendelse med lang forhistorie

Vi kan ikke med sikkerhet stadfeste opprinnelsen til begrepet barbeque. Antakelig stammer det fra det spanske ordet barbacoa, som igjen hadde sitt utspring i det søramerikanske indianerspråket taino. Skikken med å varme kjøttet sakte opp i røyken fra flammene, gjorde sitt inntog allerede under den spanske erobringen av Amerika, over hele Karibia og nedover langs kysten hele veien til Brasil. Barbeque utviklet seg fra å være slaktfester til å bli en slags fortidens get-together. Siden grillingen foregikk under åpen himmel, og det hovedsakelig med mange mennesker til stede, ble BBQ ikke bare et midtpunkt på familiefester, men også for hele nabolagsfester og kirkelige fester.

Lenge før hamburgeren kunne etablere seg på hurtigmatmarkedet, oppsøkte reisende såkalte BBQ-spisesteder. Sammen med hotdog, pølse i brød, ble BBQ den første maten som fikk sitt gjennombrudd som ha med-mat i bilen. Men selv om USA skryter av å være grillmatens vugge, var det ikke amerikanerne som oppfant den.

BBQ vs. grilling

I våre dager brukes barbeque synonymt med grilling. Men egentlig er dette to ulike måter å tilberede kjøtt på. For mens vi steker kjøttet rett over glørne ved grilling, blir kjøttet mørnet i den aromatiske røyken under barbeque. BBQ er imidlertid ingenting for den utålmodige. Det tar lengre tid enn å grille en pølse, så det gjelder å ha nok tid. Denne mer langvarige tilberedningen lønner seg alltid; forskjellen ligger i smaken.

Og for den mer eksperimenteringslystige finnes også smoker-grillen. Ved tennes på i et separat kammer. Varm røyk trekker fra dette kammeret og inn i det såkalte mørningskammeret. Her ligger kjøttet og mørner sakte, men sikkert. Røyken siver ut gjennom en skorstein. Store smoker-griller har ikke bare et lite røykavtrekk, men et stort, loddrett tårn. I tårnet kan kjøttet holdes varmt, eller fisken røykes.

Hos hvilken grillmester vil ikke dette få hjertet til å slå et ekstra slag?