Aloha! Hawaiisk fusjonskjøkken

Aloha! Fusion-mat fra Hawaii

Hawaii er hjemsted for en fargerik blanding av folk og kulturer. Tilsvarende mangfoldig er også kokekunsten på denne stillehavsøya: Den er preget av påvirkning fra nesten alle kanter av verden, og kombinerer oppskrifter fra ulike kulturer med hverandre. Allikevel: Et typisk trekk ved alle matretter fra Hawaii er de ferske, lokale ingrediensene.

Pokeboller fra Hawaii med japansk påvirkning

Den mest kjente fusion-retten fra Hawaii er pokebolle, som tradisjonelt ble tilberedt av fiskerne på øya. Mens de fortsatt var i båten, skar de den ferske fisken i passelig store stykker, såkalte "poke". Disse ble krydret og så dekorert med nøtter. Senere fikk innvandrere fra ulike land øynene opp for denne enkle matretten, som de så har videreutviklet. Dette har ført til at pokebolle i dag står som symbol på det hawaiiske kjøkken.

(Hobby-)kokker over hele verden legger rå fisk – eller reker – i skåler. Påvirkningen fra de asiatiske kulturene er tydelig. For eksempel brukes det i dag ofte sushi-ris som basis, slik at det ligger et mettende tilbehør i skålen. Også når det gjelder pynten er man blitt mer kreativ: I tillegg til nøtter brukes tofu og mye ferske grønnsaker i dagens pokebolle. I Hawaii er det til og med vanlig å benytte søt frukt, for tropiske frukter som ananas, bananer, guava, mango og papaya dyrkes på alle øyene. En japansk touch kommer fra typiske lokale ingredienser som soyaspirer og edamamebønner, som passer perfekt til fersk, rå fisk. De brukes i dag i økende grad som pynt i moderne pokeboller.

Denne Hawaii-retten avrundes av nydelige sauser. Her benyttes både Kikkoman naturlig brygget soyasaus og de saltreduserte og glutenfrie variantene, og den nye Kikkoman saus til pokebolle, som er spesiallaget for pokeboller.

Poi, Lomi Lomi og Kalua Pig

I tillegg til de mange forskjellige pokebollevariantene finnes det andre retter man gjerne forbinder med Hawaii, men som ikke har funnet veien over havet. Vi har for eksempel "Poi", en grøt av røttene til taro-planten. Før var den den viktigste bestanddelen av kostholdet til urinnvånerne på Hawaii, og den står fortsatt på menyen blant øyas innbyggere.

Under den berømte matfestivalen "Lu’au" serveres Poi tradisjonelt som tilbehør til "Kalua Pig", en hel gris som er stekt en halv dag i en jordovn på lavasteiner, og som da blir særdeles mør. Dessuten serveres vanligvis, og ikke bare under Lu’au, "Lomi Lomi", en salat med laks, tomater og løk fra øya Maui.