Soyasausens historie

Soyasausens historie

I flere hundre år har mennesker i østlige og vestlige land lett etter muligheter for å konservere mat. Erfaringen har lært dem at salt ikke bare gjør maten holdbar, men også forbedrer smaken.

I det gamle Kina ble konserverte matvarer og de tilhørende krydderne kalt jiang og var muligens forløperne til det vi i dag kjenner som soyasaus. Det ble fremstilt forskjellige former for jiang, både av kjøtt, sjømat, grønnsaker og korn. Ettersom korn var det enkleste å anskaffe og bearbeide, utviklet oppskriftene for jiang laget av soyabønner og spesielt hvete seg raskere enn de andre typene. På et tidspunkt begynte også Japan og andre naboland av Kina å fremstille jiang av korn. Vi sier at soyasausen vi har i dag, nedstammer fra dette krydderet.

Etter innføringen i Japan har bearbeidelsen av jiang utviklet seg jevnt og trutt. Innen midten av 1600-tallet var prosessen for fremstilling av naturlig brygget soyasaus etablert og begynte å spre seg utover i hele landet.

Visste du?

Kikkoman Naturlig brygget soyasaus fremstilles av bare fire grunnleggende ingredienser: Soyabønner, hvete, salt og vann.