Soyasaus i steden for salt

Slik erstatter du saltet med soyasaus, og får bedre smak!

Bruk soyasausen til å redusere saltmengden i maten

Verdens helseorganisasjon WHO anbefaler mindre inntak av salt. Tilrådingen lyder: Vi bør ikke få i oss mer enn fem gram eller en strøken teskje om dagen. For mye salt øker risikoen for høyt blodtrykk og medvirker til hjerte- og karsykdommer. Du vil kanskje også kutte ned på saltet, uten at det går ut over smaken? Med de naturlig bryggede soyasausene fra Kikkoman blir det enkelt. Kikkoman har undersøkt den naturlig bryggede soyasausens helserelevante egenskaper i flere tiår. Resultatet er: Saltmengden kan reduseres med gjennomsnittlig 30 prosent ved å bruke soyasaus i stedet for salt. Dette en aktuell undersøkelse gjort av forskningsinstituttet UR Food & Biobased Research i Wageningen.*

Saltreduksjon uten tap av smak

Studien testet erstatning av salt med soyasaus i salatdressinger, tomatsuppe og hurtigstekt kjøtt. Saltandelen ble trinnvis erstattet av soyasaus for å finne ut hvordan byttet påvirker smaksopplevelsen. Studien viser at bruk av naturlig brygget soyasaus kan redusere saltinnholdet i mange ulike retter og oppskrifter. Smaken ble til og med forbedret ved tilsetning av soyasaus! Forskerne fant også ut at det var forskjeller mellom de ulike rettene som ble testet: I salatdressinger kunne for eksempel saltinnholdet med soyasaus reduseres med opptil 47 prosent, mens den maksimale saltreduksjonen i tomatsuppe og stekt kjøtt lå på hhv. 28 og 26 prosent.

Soyasausens hemmelighet: Umami

Den som bruker soyasaus i stedet for salt, gir ikke avkall på smaken. Tvert imot, Kikkoman naturlig brygget soyasaus gjør at rettene virker spesielt rikholdige og innholdsrike på smak. Men hvorfor er det slik at saltinnholdet kan reduseres med soyasaus? Det er Umamikvaliteten på Kikkomans naturlig bryggede soyasaus som gir den fyldigere munnfølelsen. Soyasaus inneholder mye naturlig Umami, og Umami styrker opplevelsen av den salte smaken i rettene. Konklusjonen fra ekspertene: Det handler om hele smaken til en matrett, og ikke om saltinnholdet. Og med Kikkoman soyasaus får rettene mer smak – med mindre salt.

Kikkoman naturlig brygget soyasaus med 43 % mindre salt

For alle som ønsker seg lavere saltinnhold i kostholdet tilbyr også Kikkoman en naturlig brygget soyasaus med 43 % mindre salt. Den står på ingen måte tilbake for originalen når det gjelder smak. Den er like naturlig brygget, slik at den unike, fulle aromaen selvsagt er beholdt.

 

* Resultatet av undersøkelsen er offentliggjort under tittelen «Optimally-accepted salt reduction across cultures» (R. Shimojo et al.) i tidsskriftet «Agro Food Industry Hi Tech», utgave 25 (3), mai/juni 2014. Klikk her for å gå til undersøkelsen.

Visste du?

Kikkoman soyasaus med 43 % mindre salt er det perfekte valget for helsebevisste forbrukere og/eller mennesker som må passe på et saltredusert kosthold. Den inneholder 43 % mindre salt enn vår vanlige Kikkoman naturlig brygget soyasaus, men den er på ingen måte underlegen når det gjelder fyldig Umami – for å gi deg den fulle nytelsen av Kikkoman Soyasaus.