Kikkomans historie

Fra midten av 1600-tallet til midten av 1700-tallet blomstret soyasausproduksjonen, med familiene Mogi og Takanashi i ledelsen, i byen Noda i prefekturet Chiba. Noda er Kikkomans vugge og ligger på Kantō-sletten, som en gang var et av de største områdene for dyrking av soyabønner og hvete. Da nabobyen Edo (dagens Tokyo) ble utnevnt til Japans hovedstad, økte befolkningen i denne regionen. Det var altså ingen sak å få tak i nok arbeidskraft. I tillegg til de geografiske fordelene hadde Noda takket være sine to store vassdrag, Tone og Edo, muligheten til å videreutvikle vannveiene. Det gjorde det enklere å levere ingrediensene, samtidig som de ferdige produktene kunne bringes ut til massemarkedet i Edo.

Historiske dokumenter viser at 19 soyasausprodusenter i Noda slo seg sammen for å transportere soyasausen sin, hovedsakelig til Edo. Frem mot midten av det 19. århundre utviklet Noda seg til den største soyasausprodusenten i Kantō-regionen.

Kikkoman-soyasausen ekspanderer over hele verden

På midten av 1600-tallet begynte handelsmenn å eksportere den japanske soyasausen til utlandet. Eksporten av Kikkoman soyasaus startet rundt midten av det 20. århundre. Etter andre verdenskrig utviklet forretningsvirksomheten til Kikkoman i utlandet seg hurtig videre. For i Japan ble okkupasjonsstyrker, journalister og andre utlendinger boende etter at krigen var over. Siden disse menneskene ble vant til det japanske kjøkken og den uunnværlige soyasausen, så Kikkoman et stort potensiale for å ekspandere til utlandet.

I 1957 åpnet Kikkoman sin første filial i San Francisco i USA. For å kunne besvare den stadig økende etterspørselen bygget Kikkoman sin første store fabrikk i utlandet i USA i 1972. Og etter suksessen i det amerikanske markedet, etablerte Kikkoman sine fabrikker og forhandlernettverk over hele verden.

I 1979 ble det første europeiske salgskontoret etablert i Düsseldorf, og et nybygd produksjonsanlegg ble åpnet i 1997 i nederlandske Sappemeer.

Visste du?

Kikkomans drøm og formålsparagraf: Å gjøre Naturlig brygget soyasaus til et standard krydder for hele verden.