Forskjellene mellom Soyasauser

Forskjellene mellom Soyasauser

Det universelle krydderet: Japanske soyasauser

Japansk soyasaus, som Kikkoman naturlig brygget soyasaus, har en gjennomsiktig, nøttebrun farge og lukter behagelig krydret – omtrent på samme måte som en god vin. Smaken er rik, fyldig, aromatisk og harmonisk. Den har en lett perlende konsistens og har en spesiell egenskap: å fremheve smaken på kjøtt, grønnsaker og andre matvarer uten å overdøve dem! Dette er grunnen til at japansk soyasaus anses som et verdifullt krydder – fordi den fremhever smaken på ingrediensene. Forutsetningene for å lage en japansk soyasaus er meget strenge. Som med Kikkoman naturlig brygget soyasaus, er det bare fire rene ingredienser på listen over ingredienser: Soyabønner, hvete, vann og salt. Disse brygges helt naturlig og uten tilsetning av konserveringsmidler, kunstige fargestoffer eller smaksforsterkere.

Lyse og mørke kinesiske soyasauser

Kinesisk soyasaus har vanligvis et lavere hveteinnhold enn japansk soyasaus, eller bruker ikke det kostbare kornet, og du smaker forskjellen! Den har således en annen aromasammensetning. Dessuten er saltinnholdet i den kinesiske soyasausen oftest betydelig høyere. Den som kaster et blikk på ingredienslisten oppdager raskt: Den kinesiske soyasausen ledsages gjerne av surhetsstoffer, konserveringsmidler eller smaksforsterkere. Den finnes som lyse og mørke varianter. Den lyse kinesiske soyasausen er ganske tyntflytende og salt på smak. Den mørke kinesiske soyasausen er mer tyktflytende, med en maltaktig duft. Årsaken til dette er: For å oppnå farge og konsistens blandes sukker eller sukkerkulør inn.

Kjemisk fremstilte soyasauser

De er helt tabu i Japan, Kikkomans hjemland, men i de europeiske landene finner du dem stadig i butikkhyllene: kjemisk produserte soyasauser. De er for det meste ikke basert på ekte soyabønner, men isteden på et soyabønneekstrakt. Ingredienslisten blir ofte ganske lang. Smak og aroma oppstår ikke naturlig, men gjennom en kjemisk prosess og med tilsetning av for eksempel maissirup, glukosesirup, melasse og fargestoffer. Dette forklarer den ofte sirupsaktige konsistensen. Kjemisk produsert soyasaus har ofte en tung lukt. Et par dråper for mye kan gjøre maten helt uspiselig!

Gjør pinnetesten!

Kjemisk produserte soyasauser blir hengende som tykke, mørke dråper på spisepinnen. Naturlig bryggede soyasauser, derimot, faller raskt av i lette dråper.