Del på Google+:

Bento – rett i boksen

Bento-boksene er ekstremt praktiske og gjør hver lunsjpause til et skikkelig høydepunkt. Nå gjør denne kulttradisjonen fra Japan sitt inntog i Europa og byr på et variasjonsrikt alternativ til den vanlige matpakka. De små beholderne kommer i mange design, og de mange små kamrene gjør det enkelt å ta med seg maten uten at de ulike rettene blandes med hverandre. Denne japanske lunsjboksen har startet en skikkelig trend. Trenden går ut på å sette sammen et sunt måltid på en dekorativ måte – en sann inspirasjon som gjør at vi ønsker å presentere bento-boksen for verden.

Bento-boksen: En japansk kulturhistorie

Det er kanskje overraskende for enkelte at bento-boksens kulturelle opphav ligger svært langt tilbake i tid, når man tar en titt på dagens fargerike og toppmoderne bento-bokser. Helt siden 400-tallet har folk i Japan tatt med seg sine måltider i beholdere med skillevegger. De første prototypene ble produsert i bambus, senere ble de produsert i lakkert tre og fra begynnelsen av 1900-tallet i aluminium.

Men hvorfor bento? Navnet har boksene fått på grunn av den japanske matkulturen. Bento betegner den tradisjonelle transportformen for matretter som, i motsetning til i den vestlige verden, serveres i atskilte skåler. Nesten alle måltider tilbys som bento i Japan, enten det er en hamburger-bento eller en spagetti-bento. Og takket være bento-boksene kan også hjemmelagde retter transporteres uten at matrettene blandes sammen på uestetisk vis. Moderne varianter er laget av tre, aluminium eller plast. De har flere rom og er av og til i to etasjer, avhengig av hvor mange personer som skal spise. Bento-boksene er en del av japanernes hverdag i dag. Yrkesaktive og barn; alle bruker dem. I våre dager har den praktiske beholderen utløst en skikkelig mattrend, og det ikke bare i Japan. I mange blogger utveksler bento-fans fra hele verden tips og teknikker for hvordan den ikoniske matboksen kan fylles på kreative måter. Helt i tråd med mottoet «mat for øyet» oppstår det små kunstverk som får en til å glede seg enda mer til lunsjpausen eller mellommåltidene.

Slik fyller du bento-boksen på riktig måte. En kunst i seg selv.

Bento-boksene skilter ikke bare med et elegant ytre. Også på innsiden er de vanligvis et blikkfang og fylles med kreative ideer. Enhver kan fylle bento-boksen sin på kunstferdig vis, men følgende regler bør følges:

  1. Det skal være enkelt å spise maten, det vil si at den bør kunne spises både med pinner og med fingrene. Jo mer naturlig matrettene er, jo bedre.
  2. Porsjonene bør være små og i munnfull-størrelse, slik at det blir enkelt å fylle boksene med dem uten å bruke for mye plass.
  3. Så mange farger som mulig skal finnes i bento-boksen, derfor er frukt og grønt viktige ingredienser.
  4. Bitene plasseres etter form og farge: Runde og kantede ingredienser passer best sammen. Det samme gjelder komplementære fargekombinasjoner (grønt og rødt, blått og oransje, fiolett og gult) 

Følger du disse grunnreglene, finnes det ingen grenser for hvor kreativ du kan være. Agurker kan skjæres opp til stjerner, og risen kan formes til Hello Kitty- eller morsomme dyrehoder ved hjelp av former. Også muffins-papirformer, kakeformer eller eggformere er populære hjelpemidler som kan gi bitene et særegent utseende.

Kikkoman goes bento: Kalde retter du kan ta med deg

Bento-bokser er designet for kalde og enkle retter og egner seg altså ideelt for sushi og klassiske matpakker. Selv for våre Kikkoman-soysasauser finnes det fantastiske beholdere, slik at du ikke trenger å avstå fra den siste smaksdetaljen som løfter lunsjen din.

Praktiske og iøynefallende bokser finner du for eksempel her: casabento.com

Har du ingen oppskrift i ermet? Fortvil ei! Vi har samlet en håndfull bento-egnede måltider fra vår oppskriftssamling.