Del på Google+:

Kikkoman-soyasausens særegenheter

Kikkoman soyasaus fremstilles av nøye utvalgte ingredienser. Sausens fine aroma består av rundt 300 komponenter. Den balanserte sammensetningen av de fem grunnsmakene er en fryd for ganen.

Kikkomans kunder over hele verden vet at dette krydderet ikke bare har høy status i asiatiske retter, men også i retter fra den vestlige verden. Det at soyasaus brukes i mer enn 100 land taler for seg.

Hva er det som gjør Kikkoman-soyasausen så spesiell?

1. Farge

En særegen, klar og rødbrun farge

Den delikate, typiske fargen er resultatet av den såkalte Maillardreaksjonen som starter to til tre måneder ut i bryggeprosessen. Da binder glukose og flere sukkerarter seg sammen med aminosyrer til et brunt pigment, melanoidin, og dette gir soyasausen den unike fargen.

Oksidasjon, altså reaksjon med oksygen, gjør at soyasausen blir stadig mørkere. Lagring ved lave temperaturer forhindrer denne reaksjonen. Derfor anbefaler vi at Kikkoman soyasaus oppbevares i kjøleskapet når flasken er åpnet.

2. Smak og umami

Soyasausen har vært en uunnværlig del av det japanske kjøkken i flere hundre år. Men hvorfor er Kikkoman soyasaus et av de mest populære krydderne på verdensbasis? Svaret er enkelt: På grunn av smaken.

Den harmoniske sammensetningen av de fem grunnsmakene søtt, surt, salt, bittert og umami, samt balansen dem imellom, gir Kikkoman-soyasausen den herlige smaken.

Umami: Den femte smaken

Soyasaus er spesielt rik på umamikomponenter. Disse oppstår i bryggeprosessen. Komponentene består av rundt 20 forskjellige aminosyrer, som produseres når proteinet i hveten og soyabønnene spaltes i koji-massen.

Les mer om umami

3. Et komplekst aromamangfold

I bryggeprosessen, som varer i flere måneder, produseres 300 ulike aromaer, deriblant aromaer som minner om blomster, frukt, whisky og kaffe. Mengdene av hver av disse 300 komponentene er så små at de ikke engang kan påvises hver for seg. Sammen gir komponentene Kikkoman-sausen dens usedvanlige smak og unike aroma.

Aromaen soyasausen utvikler når den varmes opp, stimulerer appetitten. Nettopp denne aromaen har gjort Kikkoman naturlig brygget soyasaus til et av de mest populære krydderne på verdensbasis.

4. Japansk lov om evaluering av soyasaus

På det japanske markedet blir soyasauser klassifisert etter «Japanese Agricultural Standard (JAS)», avhengig av hvor mye nitrogen og protein sausene inneholder totalt. Denne klassifiseringen viser hvor mye umami en soyasaus inneholder.

InnholdNitrogen, totaltProtein
Spesielt høyt innhold  > 1.50 > 9.38
Høyt innhold > 1.35 > 8.44
Standardinnhold > 1.20 > 7.50

Ta en spesiell titt på Kikkoman soyasaus:

Kikkoman naturlig brygget soyasaus inneholder 10 g protein per 100 ml. Dermed kvalifiserer den til kategorien «Spesielt høyt innhold».

Slik testes soyasausens kvalitet

I matbutikken kan du teste soyasausens kvalitet allerede før du kjøper den.

Sammenlign først næringsinnholdet, spesielt proteininnholdet. En tommelfingerregel: Jo høyere proteininnholdet er, jo bedre er soyasausen.

Så tar du en titt på innholdsdeklarasjonen. Kikkoman soyasaus består kun av fire rene ingredienser: soyabønner, hvete, vann og salt. Andre merker inneholder sju eller flere ingredienser. Hvordan kan det ha seg? Disse merkene trenger flere ingredienser for å kunne produsere produktene sine til lavere kostnad og samtidig oppnå en akseptabel smak.

Fasit: Legg merke til proteininnholdet og den korte ingredienslisten når du kjøper en eksklusiv soyasaus.

Til bords tester soyasausprodusentene kvaliteten ved hjelp av tre kriterier: Farge, smak og aroma.