Del på Google+:

Soyasausens historie

I flere hundre år har mennesker i østlige og vestlige land lett etter måter å konservere mat på. Erfaringen lærte dem at salt ikke bare gjør maten holdbar, men også forbedrer smaken.

I det gamle Kina ble konserverte matvarer og de tilhørende krydderne kalt jiang og var muligens forløperne til det vi i dag kjenner som soyasaus. Det ble fremstilt forskjellige former for jiang, både av kjøtt, sjømat, grønnsaker og korn. Av alle disse ingrediensene var kornet det enkleste å fremskaffe og bearbeide. Derfor utviklet jiang som ble lagd av soyabønner og spesielt hvete, seg raskere enn de øvrige artene. På et eller annet tidspunkt begynte også Japan og andre naboland av Kina å fremstille jiang av korn. Vi sier at soyasausen vi har i dag, nedstammer fra dette krydderet.

Etter at jiang ble innført i Japan, endret videreutvikling og bearbeiding seg veldig. Innen midten av 1600-tallet var prosessen for fremstilling av naturlig brygget soyasaus etablert og begynte å spre seg utover hele landet.